Vind de beste infrarood panelen met deze tips

We krijgen vaak de vraag: welke infrarood panelen voor elektrisch verwarmen zijn het beste? Los van het feit dat er een enorm kwaliteitsverschil is in het aanbod. Is dit met name afhankelijk van de ruimte die u wenst te verwarmen. Het is dus niet mogelijk om aan te geven wat de beste infrarood panelen zijn om elektrisch te verwarmen. Het is wél mogelijk om de beste infrarood panelen en indeling te bepalen voor uw situatie. Met deze 6 tips vindt u de beste infrarood panelen voor uw situatie. 

 1. Ken de werking van infrarood panelen
 2. Herken de verschillende soorten ruimtes
 3. Achterhaal de mate van isolatie per ruimte
 4. Bepaal de montage mogelijkheden
 5. Bepaal de totale kosten
 6. Let op het verbruik van de infraroodpanelen

Wilt u weten welke infrarood panelen u het beste kan kopen? Bepaal aan de hand van de onderstaande tips, welke indeling en producten het beste zijn voor uw situatie.

Of bel vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 72 49 98. Dan kijken wij samen met u, wat voor u de beste manier van elektrisch verwarmen is. U ontvangt dan vrijblijvend een advies op maat.

1. Ken de werking van infrarood panelen

Een beetje achtergrondkennis over de werking van infrarood panelen helpt u beter inschatten wat mogelijk is voor uw situatie. Want de manier van verwarmen met infrarood panelen verschilt met die van de centrale verwarming. Beide systemen leveren hetzelfde resultaat, het verwarmen van de ruimte. Het verschil tussen centrale verwarming en infrarood panelen is de manier waarop de warmte wordt geleverd. Een centrale verwarming (cv) levert convectiewarmte en infrarood panelen leveren stralingswarmte.

Verschil convectiewarmte en stralingswarmte - Vind de beste infrarood panelen voor het elektrisch verwarmen op Heaterdirect.nl

Convectiewarmte van centrale verwarming

Convectiewarmte is de warmte die wordt geleverd door bijvoorbeeld een centrale verwarming met radiatoren. Dit is een vorm van indirecte warmte. De lucht in de ruimte wordt door de radiatoren opgewarmd. De warme lucht stijgt en maakt plaats voor de koude lucht. Vervolgens wordt deze koude lucht weer verwarmd. Zo ontstaat er een circulatie, waarbij de warmste lucht altijd bovenin zit.

Stralingswarmte van infrarood panelen

Infrarood verwarming is een stralingswarmte die werkt zoals de zon. Het is een vorm van directe warmte. Het straalt warmte direct naar de objecten in een ruimte.  En deze objecten geven hun warmte weer af aan de ruimte. Bij convectie wordt eerst de lucht verwarmd en blijven objecten zoals vloeren, muren en plafonds koud. Hierdoor blijven ze ook kou afgeven.

Meer informatie over de werking van stralingswarmte van infrarood panelen vindt u in het artikel: de werking van infrarood panelen.  In dit artikel vindt u ook een video van Herschel (één van onze fabrikanten) met een uitleg over de werking.

De voordelen van infrarood panelen ten opzichte van convectiewarmte

 • Directe warmte
 • Gelijkmatige verdeling van de temperatuur in de ruimte
 • Eenvoudig te installeren

2. Herken de verschillende soorten ruimtes

Infrarood panelen zijn op verschillende plaatsen in en rondom het huis (ook bedrijfsmatig) toe te passen. Maar niet iedere iedere infrarood paneel / verwarming is geschikt voor iedere ruimte. In woon- en slaapkamers plaatst u weer andere infrarood panelen dan in een badkamer, tuinkamer of serre.

Mocht u meer informatie wensen over het gebruik van infrarood verwarming voor buiten dan verwijzen we u graag door naar de site terrasheater.nl. Deze site staat volledig in het teken van buitenverwarming. En informeert u over het gebruik van elektrische verwarming bij terrassen, overkappingen, tuinkamers of serres. Dit artikel is specifiek gericht op het gebruik van de elektrische verwarming binnen huizen, kantoren en bedrijfsruimtes.

Infrarood panelen in woonkamer of slaapkamer

Binnen een woonkamer, slaapkamer of hal zijn er verschillende mogelijkheden om de ruimte te verwarmen met infrarood panelen. Van infrarood panelen voor de wand of het plafond. Uitgevoerd in spiegel variant, met een eigen afbeelding of foto of in een krijtbord uitvoering.

Herschel-Inspire-Picture-750-Watt-infraroodverwarming-in-keuken - Vind de beste elektrische verwarming of infrarood panelen op Heaterdirect.nl

Infrarood panelen in badkamer

Bij een natte ruimte, zoals de douche of badkamer, zijn er ook verschillende varianten infrarood panelen mogelijk. Panelen voor de wand en plafond. Maar ook in spiegeluitvoering of als handdoekverwarming. Hierbij is het wel van belang dat de elektrische verwarming is beschermd tegen vocht. Wanneer u een infraroodverwarming overweegt voor uw badkamer of douche dan bepaalt de locatie binnen deze ruimte de benodigde mate van bescherming. Hoe groter de kans op vocht in of op de elektrische verwarming, hoe hoger de benodigde mate van bescherming. Het bepalen en achterhalen van deze bescherming doet u aan de hand van de IP-waarde of classificatie. Vergelijk elektrische spiegelverwarming die vooral in badkamers wordt gebruikt.

Infrarood stralingswarmte badkamer spiegel - Vind de beste infrarood panelen voor het elektrisch verwarmen op Heaterdirect.nl

De IP-waarde

De IP-waarde is een internationale norm. De IP-aanduiding bestaat uit twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht.

 • De natte zone (zone 1). Dit is de ruimte net boven het bad of in de douche. Binnen deze zone moet het infrarood paneel beschermd zijn tegen het onderdompelen in water. Dit komt overeen met een IP-waarde van minimaal IP 67.
 • De zone met de waarschijnlijkheid van waterstralen (zone 2). Dit is de zone waarbij de mogelijkheid bestaat dat er een waterstraal op de elektrische infrarood panelen terecht kan komen. Bescherming hiertegen vraagt om een minimale IP-waarde van IP 44.
 • De condens zone (zone 3): Deze zone komt eigenlijk niet in aanraking met waterdruppels. De bescherming is met name gericht op condensvorming. Een IP-waarde van IP 21 volstaat hier.

Meer informatie over IP-waarden en de bescherming tegen vocht.

3. Achterhaal de mate van isolatie per ruimte

Een ruimte aangenaam verwarmen met infrarood panelen vraagt een bepaald vermogen. Verschillende panelen hebben naast de verschillende afmetingen ook verschillende vermogens. Hoe bepaalt u nu het juiste vermogen voor uw ruimte? Dit hangt af van de mate van isolatie van de ruimte. De isolatie van de ruimte bepaalt namelijk het benodigde vermogen van een infrarood verwarming. Een goed geïsoleerde ruimte houdt de warmte beter vast dan een ruimte die minder geïsoleerd is. Hoe minder het warmteverlies is van een ruimte, hoe minder vermogen er nodig is om deze ruimte te verwarmen. Maak daarom eerste een goede inschatting van de mate van isolatie van uw ruimte. En bepaal aan de hand hiervan het benodigde wattage per m². Hieronder vindt u een overzicht om een inschatting te kunnen maken (tot een maximale hoogte van 2,5 m.).

 1. Zeer goed geïsoleerd; tripple glas, weinig ramen, zeer dikke en goede wand- en dakisolatie.
 2. Goed geïsoleerd; dubbel glas, weinig ramen, dikke en goede wand- en dakisolatie.
 3. Gemiddeld geïsoleerd; spouwmuur met geïsoleerd dak en weinig ramen.
 4. Slecht geïsoleerd; enkel steens muur, enkel glas, ongeïsoleerd dak.
 5. Ongeïsoleerd; simpel gebouw van hout of metaal, ongeïsoleerd.

De keuze van het vermogen is afhankelijk van de warmtebehoefte van de ruimte en het gebruik van de verwarming. De richtwaarde geldt tot een hoogte van 2,5 meter:

 1. 20-45 W/m² Lage-energie- en passiefhuizen
 2. 50-70 W/m² Goed geïsoleerde woonruimte
 3. 75-95 W/m² Middelmatig geïsoleerde woonruimte
 4. 100-120 W/m² Slecht geïsoleerde woonruimte

4. Bepaal de montage mogelijkheden

Infrarood panelen zijn er voor aan de wand of aan het plafond. Vergelijk infrarood wandpanelen en vind uit welke het beste in uw situatie past. Indien u een elektrische verwarming wenst te plaatsen, beperk u dan niet tot wandverwarming. Een infrarood paneel aan het plafond voorziet vaak in een nog betere verwarming dan de wand. Daarnaast houdt u muren vrij om andere zaken op te hangen of voor te plaatsen. Vergelijk plafond infrarood panelen en bekijk de mogelijkheden voor uw situatie.

Veelal zijn infrarood panelen zowel aan het plafond als de wand te bevestigen. Al is dit niet voor alle infrarood panelen het geval. Daarnaast is de uitgangssituatie vanuit de wand of het plafond anders. Hierdoor kunnen de adviezen met betrekking tot de keuze voor een bepaalde uitvoerig infrarood paneel verschillen. Laat u hierop goed voorlichten bij de keuze van een elektrische verwarming.

5. Bepaal de totale kosten

De aanschafkosten van infrarood verwarmingen liggen veelal lager dan die van andere andere verwarmingssystemen. Daarnaast zijn infrarood panelen onderhoudsvrij en hebben na de aanschaf geen terugkerende kosten. Hoogstens heeft u nog installatiekosten wanneer u de panelen laat plaatsen. U zou kunnen overwegen de infrarood panelen zelf te plaatsen. Want het plaatsen van infrarood panelen is relatief eenvoudig ten opzicht van een traditioneel verwarmingssysteem.

6. Let op het verbruik van de infraroodpanelen

Infrarood verwarming is voordeliger dan convectieverwarming. En hoe beter de isolatie hoe groter dit verschil ten gunste van infraroodverwarming. Daarnaast is voor het milieu minder energieverbruik altijd beter. Wekt u deze energie ook nog eens duurzaam op (met eventueel een eigen zonnepaneel) dan bent u helemaal milieuvriendelijk bezig. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om uw panelen op afstand te bedienen en in te stellen voor duurzaam gebruik.

Infraroodpanelen gecombineerd met een domotica pakket - Vind de beste elektrische verwarming of infrarood panelen op Heaterdirect.nl
Infraroodpanelen gecombineerd met een domotica pakket.

Een indicatie van de verbruikskosten

Een indicatie van de verbruikskosten is het beste te gegeven aan de hand van het volgende voorbeeld. Voor het aangenaam verwarmen van een middelmatig geïsoleerde woonruimte van 16 m2 is een paneel van 1250 Watt nodig. In 2020 ligt de prijs per kWh stroom op ongeveer €0,22 inclusief alle heffingen en belastingen vanuit de overheid.
Wanneer het 1250 watt paneel op vol vermogen een uur draait, bedragen de kosten per uur: 1250 / 1000 = 1,25 * € 0.22 = € 0,28.

Vind en koop de beste infrarood panelen

Op onze site vind u met behulp van onze filters zelf, eenvoudig de juiste elektrische verwarming of infrarood panelen voor uw situatie.

Kijkt u liever samen met één van onze experts? Bel dan vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 724998. Dan kijken we samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie.

Of stuur een beschrijving (eventueel met foto's) van uw te verwarmen ruimte naar: info@heaterdirect.nl. Wij voorzien u dan van een advies op maat. Het enige dat wij daarvoor nodig hebben is:

 1. beschrijving van de soort ruimte die u wenst te verwarmen,
 2. de lengte, breedte en hoogte van de te verwarmen ruimte, en 
 3. een inschatting van de mate van isolatie van de ruimte.

 Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showroom om de infrarood panelen te bewonderen en te ervaren.