De beste infrarood panelen vinden voor het verwarmen van huis, kantoor of andere ruimtes. Infraroodverwarming is een goede optie om ruimtes te verwarmen. Infrarood panelen zijn efficiënt, comfortabel en eenvoudig te installeren. Bovendien zijn ze duurzaam en milieuvriendelijk. En om er zeker van te zijn dat er jarenlang van de infrarood verwarming wordt genoten, koop kwaliteit! Kies daarom bij de aanschaf van een infrarood paneel een kwalitatief hoogwaardig product.

Warmtepaneel of infrarood paneel?

Het belangrijkste kwaliteitscriterium voor de infraroodpanelen is het stralingsrendement. Een echte infraroodverwarming moet een stralingsrendement hebben van meer dan 40%, volgens Dr. Peter Kosack van de Technische Universiteit van Kaiserslautern. Let dus goed op wanneer u infraroodpanelen aanschaft. Want niet alle verwarmingspanelen die als infraroodverwarming worden verkocht, voldoen aan deze norm. Weten hoe dit precies zit, lees dan meer over de energie-efficiëntie van infraroodpanelen.

De beste infraroodpanelen kiezen

Als u overweegt om infrarood verwarming te kopen, dan zijn er verschillende manieren om te beslissen welk type paneel het beste bij u past. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ceramic infrarood paneel, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en efficiënte verwarming. Of u kan kiezen voor een carbon infrarood paneel, dat licht van gewicht is en gemakkelijk te installeren is.

Maar hoe bepaalt u wat de beste infrarood panelen zijn voor elektrisch verwarmen? En waar vindt u de beste infrarood panelen? Deze vragen krijgen wij vaker. En los van het feit dat er een enorm kwaliteitsverschil is in het aanbod. Is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het paneel aan de verwachtingen voldoet. Infrarood verwarming kan een effectieve en efficiënte manier zijn om je huis te verwarmen. Dus het is de moeite waard om de tijd te nemen om de beste optie te vinden.

Het is dus niet mogelijk om aan te geven wat de beste infrarood panelen zijn om elektrisch te verwarmen. Het is wél mogelijk om de beste infrarood panelen en indeling te bepalen voor uw situatie. Hieronder een overzicht waar u op moet letten bij het vergelijken van infrarood panelen. En 6 tips voor het vinden van de beste infrarood panelen voor uw situatie. 

Infrarood panelen vergelijken op prijs en kwaliteit

Hoewel op het oog infraroodverwarmingspanelen er hetzelfde of bijna hetzelfde uitzien. Is niet ieder paneel van eenzelfde kwaliteit (meer hierover op energie-efficiëntie van infraroodpanelen). Het grote verschil in kwaliteit zit in de opbouw van het infrarood paneel. Veelal zijn de goedkopere varianten voorzien van een enkele verwarmingskabel of -draad met een slecht geïsoleerde achterwand. Dit in tegenstelling tot de duurdere uitvoeringen.

Goedkoper is niet meteen slechter. Maar met een infrarood paneel dat goed geïsoleerd is aan de achterkant. En daarnaast is voorzien van een bijvoorbeeld een Dipol verwarmingskabel. Voorkomt u warmte verlies aan de achterkant. En heeft u een betere spreiding van de warmte aan de voorkant. Hierdoor is de ruimte uiteindelijk sneller warm. En hoeft u het paneel minder lang aan te zetten. Waardoor u weer bespaart ten opzichte van een kwalitatief minder paneel.

Kenmerken van de beste Infrarood panelen

De beste infrarood panelen zijn te herkennen aan de volgende basiselementen:

  • Minimale oppervlaktetemperatuur van 90°
  • Goede isolatie aan de achterkant
  • Degelijk verwarmingselement

Minimale oppervlaktetemperatuur van 90°

Infrarood panelen hebben een minimale oppervlaktetemperatuur van 90° C of hoger. Heeft een infrarood paneel namelijk een lagere oppervlaktetemperatuur. Dan is het geen infraroodpaneel maar een elektrisch verwarmingselement. Want infrarood straling komt pas tot stand bij een temperatuur vanaf ongeveer 90° C. Bij een lagere temperatuur dan 90° C is er geen sprake van infrarood straling. En dus ook niet van een infrarood paneel.

Goede isolatie aan de achterkant

Goed infrarood panelen zijn aan de achterzijde voorzien van goede isolatie. Zodat de meeste warmte naar de voorkant gaat. Er sneller een hoge oppervlaktetemperatuur ontstaat aan de voorkant. Zodat het paneel sneller een beter rendement levert. Is er geen goede isolatie aan de achterzijde, dan gaat dit meteen ten koste van het rendement. En bij te weinig warmte, minder dan 90° C, is er zelfs geen sprake van infrarood. Daarnaast geeft een te dun paneel met te weinig isolatiemateriaal aan de achterzijde kans op verkleuringen aan de wand of het plafond.

Degelijk verwarmingselement

De betere infraroodpanelen zijn voorzien van een degelijk verwarmingselement. Dat zorgt voor een zelfde temperatuur over het gehele oppervlak. Minder goede panelen zijn vaak voorzien van meerdere kleinere verwarmingselementen in een paneel. Die onderling verbonden zijn. Dit resulteert in meer interne kwetsbaarheid. En een ongelijkmatige verdeling van de oppervlakte temperatuur. Met een lagere infraroodstraling opbrengst en minder rendement als gevolg.

Warmteverdeling beste infrarood panelen

Hieronder een overzicht van voorbeelden van infraroodpanelen met een goede warmteverdeling en een slechte warmteverdeling.

Slechte warmteverdeling

Goede warmteverdeling

Eigenschappen van kwalitatief goede infrarood panelen die een optimale warmteverdeling geven:

  • Optimaal geïsoleerde achterwand
  • Gelijkmatige oppervlakte temperatuur
  • Geen sprake van elektrosmog, ofwel e-smog (elektrisch en magnetisch veld)

Vind de beste infrarood panelen met deze 6 tips

De beste infrarood panelen vinden? Bepaal aan de hand van de onderstaande tips, welke infraroodpanelen het beste zijn voor uw situatie. Of bel vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 72 49 98. Dan kijken wij samen met u, wat voor u de beste manier van elektrisch verwarmen is. U ontvangt dan vrijblijvend een advies op maat.

  1. Ken de werking van infrarood panelen
  2. Herken de verschillende soorten ruimtes
  3. Achterhaal het benodigd vermogen
  4. Bepaal de montage mogelijkheden
  5. Bepaal de totale kosten
  6. Bereken het verbruik van de infraroodpanelen

1. Ken de werking van infrarood panelen

Een beetje achtergrondkennis over de werking van infrarood panelen helpt u beter inschatten wat mogelijk is voor uw situatie. Want de manier van verwarmen met infrarood panelen verschilt met die van de centrale verwarming. Beide systemen leveren hetzelfde resultaat, het verwarmen van de ruimte. Het verschil tussen centrale verwarming en infrarood panelen is de manier waarop de warmte wordt geleverd. Een centrale verwarming (cv) levert convectiewarmte en infrarood panelen leveren stralingswarmte.

Verschil convectiewarmte en stralingswarmte - Vind de beste infrarood panelen voor het elektrisch verwarmen op Heaterdirect.nl

Convectiewarmte van centrale verwarming

Convectiewarmte is de warmte die wordt geleverd door bijvoorbeeld een centrale verwarming met radiatoren. Dit is een vorm van indirecte warmte. De lucht in de ruimte wordt door de radiatoren opgewarmd. De warme lucht stijgt en maakt plaats voor de koude lucht. Vervolgens wordt deze koude lucht weer verwarmd. Zo ontstaat er een circulatie, waarbij de warmste lucht altijd bovenin zit.

Stralingswarmte van infrarood panelen

Infrarood verwarming is een stralingswarmte die werkt zoals de zon. Het is een vorm van directe warmte. Het straalt warmte direct naar de mensen objecten in een ruimte. Vervolgens geven de objecten deze warmte weer af aan de ruimte in de vorm van convectiewarmte. Infrarood verwarming verwarmt dus niet de lucht. Dat doen indirect de verwarmde objecten.

Bij convectiewarmte wordt de lucht verwarmd en blijven objecten zoals vloeren, muren en plafonds koud. Hierdoor blijven ze ook kou afgeven. Vergelijkbaar met een muur die overdag is verwarmd door de zon. En die in de avond nog een lange tijd warmte afgeeft. Wanneer de zon alweer onder is.

Meer informatie over de werking van stralingswarmte van infrarood panelen vindt u in het artikel: de werking van infrarood panelen.  In dit artikel vindt u ook een video van Herschel (één van onze fabrikanten) met een uitleg over de werking.

De voordelen van infrarood panelen ten opzichte van convectiewarmte

  • Directe warmte
  • Gelijkmatige verdeling van de temperatuur in de ruimte
  • Eenvoudig te installeren

2. Herken de verschillende soorten ruimtes

Infrarood panelen zijn op verschillende plaatsen in en rondom het huis (ook bedrijfsmatig) toe te passen. Maar niet iedere iedere infrarood paneel / verwarming is geschikt voor iedere ruimte. In woon- en slaapkamers plaatst u weer andere infrarood panelen dan in een badkamer, tuinkamer of serre.

Mocht u meer informatie wensen over het gebruik van infrarood verwarming voor buiten dan verwijzen we u graag door naar de site terrasheater.nl. Deze site staat volledig in het teken van buitenverwarming. En informeert u over het gebruik van elektrische verwarming bij terrassen, overkappingen, tuinkamers of serres. Dit artikel is specifiek gericht op het gebruik van de elektrische verwarming binnen huizen, kantoren en bedrijfsruimtes.

Infrarood panelen in woonkamer of slaapkamer

Binnen een woonkamer, slaapkamer of hal zijn er verschillende mogelijkheden om de ruimte te verwarmen met infrarood panelen. Van infrarood panelen voor de wand of het plafond. Uitgevoerd in spiegel variant, met een eigen afbeelding of foto of in een krijtbord uitvoering.

Herschel-Inspire-Picture-750-Watt-infraroodverwarming-in-keuken - Vind de beste elektrische verwarming of infrarood panelen op Heaterdirect.nl

Infrarood panelen in badkamer

Bij een natte ruimte, zoals de douche of badkamer, zijn er ook verschillende varianten infrarood panelen mogelijk. Panelen voor de wand en plafond. Maar ook in spiegeluitvoering of als handdoekverwarming. Hierbij is het wel van belang dat de elektrische verwarming is beschermd tegen vocht. Wanneer u een infraroodverwarming overweegt voor uw badkamer of douche dan bepaalt de locatie binnen deze ruimte de benodigde mate van bescherming. Hoe groter de kans op vocht in of op de elektrische verwarming, hoe hoger de benodigde mate van bescherming. Het bepalen en achterhalen van deze bescherming doet u aan de hand van de IP-waarde of classificatie. Vergelijk elektrische spiegelverwarming die vooral in badkamers wordt gebruikt. Meer informatie over het verwarmen van een badkamer met infrarood panelen leest u op onze blog over badkamers en infrarood panelen.

Infrarood stralingswarmte badkamer spiegel - Vind de beste infrarood panelen voor het elektrisch verwarmen op Heaterdirect.nl

De IP-waarde en infrarood panelen

De IP-waarde is een internationale norm. De IP-aanduiding bestaat uit twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht.

  • De natte zone (zone 1). Dit is de ruimte net boven het bad of in de douche. Binnen deze zone moet het infrarood paneel beschermd zijn tegen het onderdompelen in water. Dit komt overeen met een IP-waarde van minimaal IP 67.
  • De zone met de waarschijnlijkheid van waterstralen (zone 2). Dit is de zone waarbij de mogelijkheid bestaat dat er een waterstraal op de elektrische infrarood panelen terecht kan komen. Bescherming hiertegen vraagt om een minimale IP-waarde van IP 44.
  • De condens zone (zone 3): Deze zone komt eigenlijk niet in aanraking met waterdruppels. De bescherming is met name gericht op condensvorming. Een IP-waarde van IP 21 volstaat hier.

Meer informatie over IP-waarden en de bescherming tegen vocht.

3. Achterhaal het benodigd vermogen

Een ruimte aangenaam verwarmen met infrarood panelen (en niet een specifiek gedeelte zoals elektrisch bij verwarmen) vraagt om een bepaald vermogen. En verschillende panelen hebben naast de verschillende afmetingen ook verschillende vermogens. Hoe bepaalt u nu het juiste vermogen voor uw ruimte?

Om de benodigde capaciteit aan infrarood panelen te berekenen zijn oppervlakte en isolatiewaarde het meest van belang.

De isolatie van de ruimte bepaalt namelijk het benodigde vermogen van een infrarood verwarming. Een goed geïsoleerde ruimte houdt de warmte beter vast dan een ruimte die minder geïsoleerd is. Hoe minder het warmteverlies is van een ruimte, hoe minder vermogen er nodig is om deze ruimte te verwarmen. Daarnaast is de oppervlakte van de ruimte van belang. Een grotere ruimte vraagt meer vermogen en / of meerdere panelen dan een kleinere ruimte.

Maak daarom eerste een goede inschatting van de mate van isolatie van uw ruimte. En bepaal aan de hand hiervan het benodigde wattage per m². Hieronder vindt u een overzicht om een inschatting te kunnen maken (tot een maximale hoogte van 2,5 m.).

  1. Zeer goed geïsoleerd; tripple glas, weinig ramen, zeer dikke en goede wand- en dakisolatie.
  2. Goed geïsoleerd; dubbel glas, weinig ramen, dikke en goede wand- en dakisolatie.
  3. Gemiddeld geïsoleerd; spouwmuur met geïsoleerd dak en weinig ramen.
  4. Slecht geïsoleerd; enkel steens muur, enkel glas, ongeïsoleerd dak.
  5. Ongeïsoleerd; simpel gebouw van hout of metaal, ongeïsoleerd.

De keuze van het vermogen is afhankelijk van de warmtebehoefte van de ruimte en het gebruik van de verwarming. De richtwaarde geldt tot een hoogte van ongeveer 2,5 meter:

  1. 20-45 Watt/m² Lage-energie- en passiefhuizen
  2. 50-70 Watt/m² Goed geïsoleerde woonruimte
  3. 75-95 Watt/m² Middelmatig geïsoleerde woonruimte
  4. 100-120 Watt/m² Slecht geïsoleerde woonruimte

Houd bij badkamers 5 tot 10 Watt/m² extra aan. Dit omdat vochtig ruimtes lastiger zijn om te verwarmen dan droge ruimtes. En daarnaast is het wel zo prettig al het snel warm is wanneer u direct uit een douche of bad komt.

4. Bepaal de montage mogelijkheden

Infrarood panelen zijn er voor aan de wand of aan het plafond. Vergelijk infrarood wandpanelen en vind uit welke het beste in uw situatie past. Indien u een elektrische verwarming wenst te plaatsen, beperk u dan niet tot wandverwarming. Een infrarood paneel aan het plafond voorziet vaak in een nog betere verwarming dan de wand. Daarnaast houdt u muren vrij om andere zaken op te hangen of voor te plaatsen. Vergelijk plafond infrarood panelen en bekijk de mogelijkheden voor uw situatie.

Veelal zijn infrarood panelen zowel aan het plafond als de wand te bevestigen. Al is dit niet voor alle infrarood panelen het geval. Daarnaast is de uitgangssituatie vanuit de wand of het plafond anders. Hierdoor kunnen de adviezen met betrekking tot de keuze voor een bepaalde uitvoerig infrarood paneel verschillen. Laat u hierop goed voorlichten bij de keuze van een elektrische verwarming.

En mocht het nu niet mogelijk of wenselijk zijn om een infrarood paneel te plaatsen aan de wand of het plafond. Er zijn ook diverse vrijstaande infrarood panelen en mobiele infrarood panelen. Deze plaatst u waar u wenst. Deze vrijstaande infrarood panelen zijn er in diverse soort. Met of zonder wielen, in de lengte en of in de breedte te plaatsen, lichtgewicht varianten, met en zonder afstandsbediening en meer. Vergelijk vrijstaande en mobiele infrarood panelen en bekijk welk mobiel of vrijstaand infrarood paneel het beste bij u past.

5. Bepaal de totale kosten

De aanschafkosten van infrarood verwarmingen liggen veelal lager dan die van andere andere verwarmingssystemen. Daarnaast zijn infrarood panelen onderhoudsvrij en hebben na de aanschaf geen terugkerende kosten. Hoogstens heeft u nog installatiekosten wanneer u de panelen laat plaatsen. U zou kunnen overwegen de infrarood panelen zelf te plaatsen. Want het plaatsen van infrarood panelen is relatief eenvoudig ten opzicht van een traditioneel verwarmingssysteem.

6. Verbruik van infraroodpanelen berekenen

Infrarood verwarming is voordeliger dan convectieverwarming. En hoe beter de isolatie hoe groter dit verschil ten gunste van infraroodverwarming. Daarnaast is voor het milieu minder energieverbruik altijd beter. Wekt u deze energie ook nog eens duurzaam op (met eventueel een eigen zonnepaneel) dan bent u helemaal milieuvriendelijk bezig. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om uw panelen op afstand te bedienen en in te stellen voor duurzaam gebruik.

Infraroodpanelen gecombineerd met een domotica pakket - Vind de beste elektrische verwarming of infrarood panelen op Heaterdirect.nl
Infraroodpanelen gecombineerd met een domotica pakket.

Een indicatie van de verbruikskosten

Een indicatie van de verbruikskosten is het beste te gegeven aan de hand van het volgende voorbeeld. Voor het aangenaam verwarmen van een middelmatig geïsoleerde woonruimte van 16 m2 is een paneel van 1250 Watt nodig. In 2020 ligt de prijs per kWh stroom op ongeveer €0,22 inclusief alle heffingen en belastingen vanuit de overheid. Wanneer het 1250 watt paneel op vol vermogen een uur draait, bedragen de kosten per uur: 1250 / 1000 = 1,25 * € 0.22 = € 0,28.

Afhankelijk van de isolatiewaarde van een woning of ruimte blijft een opgewarmde ruimte langer of korter op temperatuur. Wanneer u de infrarood panelen gaat gebruiken als ruimteverwarming is het verstandig om deze te koppelen aan een thermostaat. Hierdoor gaan de panelen alleen weer aan als de ruimtetemperatuur onder de gevraagde temperatuur komen. Heeft u een goed geïsoleerde ruimte dan schakelt het paneel minder vaak in dan wanneer u een slecht geïsoleerde ruimte heeft. En ook de inschakeltijd (de tijd dat het paneel actief is) is bij goed geïsoleerde ruimte minder lang. Wat maakt dat de inschakeltijd van een paneel om weer op de gevraagde temperatuur te komen bijvoorbeeld maar 10 min. kan bedragen.

De rekensom wordt dan nadat de gewenst temperatuur is bereikt. En er ieder uur, 10 minuten dient te worden bij verwarmd om de gewenste temperatuur te behouden, als volgt: 1250 watt / 1000 watt = 1,25 Kilowatt * € 0.22 = € 0,28 per uur. Nu wordt er maar 10 minuten bij verwarmd met het infrarood paneel om de ruimtetemperatuur te behouden. Omgerekend naar 10 minuten: € 0,28 is per uur / 60 minuten x 10 minuten = € 0.05 (afgerond). Meer hierover leest u op Infrarood paneel met thermostaat.

Vind en koop de beste infrarood panelen

Als u op zoek bent naar een efficiënte en comfortabele manier om uw huis te verwarmen, dan is het aan te raden om serieus naar infrarood panelen te kijken. Neem de tijd te nemen om de verschillende opties te vergelijken en rekening te houden met de belangrijke factoren die we hierboven hebben besproken. Neem nu de stap om jouw huis te verwarmen met infrarood panelen en geniet van een efficiënte en comfortabele verwarming!

Op onze site vind u met behulp van onze filters zelf, eenvoudig de juiste elektrische verwarming of infrarood panelen voor uw situatie. Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken. Kijkt u liever samen met één van onze experts? Bel dan vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 724998. Dan kijken we samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie.

Of stuur een beschrijving (eventueel met foto's) van uw te verwarmen ruimte naar: info@heaterdirect.nl. Wij voorzien u dan van een advies op maat. Het enige dat wij daarvoor nodig hebben is:

  1. beschrijving van de soort ruimte die u wenst te verwarmen,
  2. de lengte, breedte en hoogte van de te verwarmen ruimte, en 
  3. een inschatting van de mate van isolatie van de ruimte.

 Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showroom om de infrarood panelen te bewonderen en te ervaren.