Infraroodverwarming wordt steeds belangrijker als het gaat om het kiezen van alternatieve vormen van verwarming,. In dit artikel leggen we uit waarom infraroodstraling anders is dan de traditionele elektrische kachels of verwarmingen. En waarom dit voor u van belang kan zijn.

Infraroodstraling

Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die zich bevindt in het spectrum tussen zichtbaar licht en microgolven. Het woord "infrarood" betekent letterlijk "onder rood," verwijzend naar het feit dat deze straling net buiten het zichtbare rode gedeelte van het lichtspectrum valt. Het is een natuurlijk fenomeen dat warmte overdraagt door middel van elektromagnetische golven.

Infraroodstraling is een soort onzichtbare warmte die u niet kunt zien, maar wel kunt voelen. Het is een soort speciale warmtegloed die uit objecten komt als deze warmer zijn dan hun omgeving. Zoals dicht bij een hete oven staan, dan voelt u de warmte op uw gezicht. Dat is infraroodstraling!

Deze warmtegloed wordt ook gebruikt om objecten op te warmen, zoals wanneer u uw handen voor een kachel houdt. Maar hier is het opmerkelijke: in plaats van de lucht om ons heen op te warmen, zoals een gewone kachel dat doet, warmt infraroodstraling direct de dingen op. Het is als een warmtestraal die rechtstreeks naar de objecten gaat en ze warm maakt.

Elektrisch verwarmen: Het vergelijken van Infrarood en Convectie

Bij het kijken naar verschillende verwarmingssystemen is het slim om naar de COP te kijken. Hoe hoger dit getal, hoe efficiënter het systeem is. Alleen bij infraroodverwarming gaat dit helaas niet op. En schiet deze manier van bereken tekort. We leggen u uit waarom.

COP staat voor Coëfficiënt of Performance, wat eigenlijk betekent hoe goed een verwarmingssysteem zijn werk doet. Het is een manier van meten. Het vertelt hoeveel warmte u krijgt in vergelijking met de hoeveelheid energie die u ervoor gebruikt.

Stel u voor dat een elektrische kachel een COP van 1 heeft. Dat zou betekenen dat alle energie die het gebruikt, wordt omgezet in warmte. Klinkt logisch, toch? Maar het betekent ook dat het niet super efficiënt is omdat het niet meer warmte genereert dan de energie die het apparaat nodig heeft. U heeft liever een hogere COP van bijvoorbeeld 2. Wat betekent dat een apparaat voor de energie die het nodig heeft 2 x zoveel warmte afgeeft.

Geen eerlijke vergelijking met COP

Het vergelijken van elektrische kachels met infraroodverwarming op basis van COP is geen 'eerlijke' vergelijking. We gaan dieper in op de verschillen tussen de warmte die traditionele verwarmingen produceren en de warmte van infraroodverwarming.

Infraroodstraling vs. Convectie in de praktijk

Stel u een eenvoudig experiment voor waarbij een houtblok (een object) wordt blootgesteld aan een infraroodpaneel en aan een gewoon convectie (lucht) verwarming. Na 5 minuten meten we hoe warm het houtblok is geworden.

Na 5 minuten vergelijken we de oppervlaktetemperaturen in beide situaties. Het blijkt dat het houtblok onder het infraroodpaneel veel sneller en warmer wordt dan onder de 'gewone' convectieverwarming. Dit komt doordat infraroodstraling direct objecten verwarmt in plaats van de lucht eromheen. Dat wat een convectieverwarming (luchtverwarming) doet.

Waarom Infraroodverwarming Uniek Is

Infraroodstraling verwarmt niet de lucht in een ruimte, maar direct de objecten. Of het nu uw meubels zijn of uzelf. Dankzij infraroodstraling voelt u zich comfortabel, zelfs in een koelere ruimte. En bespaart het energie zonder dat u het koud heeft.

Waarom COP Vergelijking Ontoereikend Is

De gebruikelijke vergelijkingen met COP werken niet goed voor infraroodverwarming omdat het twee verschillende soorten warmte vergelijkt. We moeten begrijpen waarom infraroodverwarming anders is dan gewone verwarming.

Voordelen van Infrarood in Grote Ruimtes

Gewone convectie verwarming heeft moeite om grote ruimtes te verwarmen omdat de warme lucht naar het plafond stijgt. Hier komt infraroodverwarming van pas. Infraroodverwarming blijkt zuiniger te zijn in grote ruimtes dan gewone verwarming. Het is slim in te zetten in bijvoorbeeld kerken, kantoren, fabriekshallen.

Conclusie Verwarmen met Infraroodverwarming

"Infraroodverwarming" is anders en biedt een slimme manier van verwarmen. We moeten traditionele manieren van vergelijken heroverwegen en begrijpen waarom "infraroodverwarming" een goede keuze kan zijn.

FAQs

1. Is infraroodverwarming zuinig?

Ja, infraroodverwarming kan zuinig zijn, vooral als spotverwarming in grote ruimtes. En daarnaast warmt het kleinere ruimtes relatief snel op.

2. Hoe voelt infraroodverwarming aan?

Infraroodstraling voelt comfortabel aan, zelfs bij lagere temperaturen dan convectiewarmte.

3. Waar is het bijzonder effectief?

"Infraroodverwarming" is ideaal in grote ruimtes waar gewone verwarming tekortschiet.

4. Waar vind ik meer informatie?

Bezoek onze website voor meer informatie over het toepassen van infraroodverwarming. En ontdek waarom "infraroodstraling" ook een slimme keuze voor u kan zijn. Of lees meer over verwarmen met infraroodpanelen in dit artikel