Dat aardgas op ten duur een "no-go" gaat worden is helder. In het kader van duurzaam energieverbruik worden tegenwoordig complete nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting gebouwd. Maar wat zijn de alternatieven met betrekking tot verwarmen wanneer gas verdwijnt? Wat is nu verstandig om te doen, een warmtepomp of een elektrische verwarming? Beide systemen hebben zo hun voordelen. Het grote voordeel van elektrisch verwarmen is de benodigde elektriciteit. Want elektriciteit kan namelijk duurzaam worden opgewekt. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen of windmolens. In dit artikel staan naast de duurzame opwekking nog 8 voordelen van elektrisch verwarmen met infraroodpanelen centraal.

Voordelen elektrisch verwarmen met infraroodpanelen

  • 1. Comfortabele stralingswarmte
  • 2. Onderhoudsvrij
  • 3. Eenvoudige en snelle installatie
  • 4. Schone warmte
  • 5. Total Cost of Ownership is lager
  • 6. Duurzame verwarming in combinatie met zonnepanelen
  • 7. Gerichte, onafhankelijke, individuele regeling
  • 8. Verwarming zonder luchtverplaatsing

1. Comfortabele stralingswarmte

Een infrarood paneel geeft warmte door een lange golfstraling. Deze straling ervaren wij als warm. Dit aangename effect geven ook de stralen van de zon. De werking van infrarood verwarming uitgelegd in een video geeft een nog beter beeld. Dit is een compleet andere warmte dan de convectiewarmte die een cv-radiator geeft.

Verschil convectiewarmte en stralingswarmte - Heaterdirect.nl

2. Een elektrische verwarming is onderhoudsvrij

Een infrarood paneel is onderhoudsvrij. Wanner een paneel is ophangen, heeft u hier geen omkijken meer naar. En een jaarlijkse afspraak met een monteur voor een servicebeurt is verleden tijd. Daarnaast blijven de prestaties van het verwarmingspaneel gelijk. Dit in tegenstelling tot een CV-ketel. Een CV-ketel presteert namelijk minder goed wanneer het toestel niet goed onderhouden is. Daarnaast kan een slecht onderhouden CV-ketel gevaarlijk zijn vanwege koolstofmonoxide.

3. Eenvoudige en snelle installatie

Het plaatsen van een infrarood verwarming is erg eenvoudig. De meeste panelen maken gebruik van twee beugels tegen de muur of plafond. Met behulp van een bijgeleverde boormal tekent u eenvoudig de posities van de schroeven af. Zodra de beugels stevig gemonteerd zijn, hangt u het verwarmingspaneel in de beugel en borgt deze. Stekker in het stopcontact en klaar is Kees! Dat gaat een stuk makkelijker en sneller dan het koppelen van een CV-radiator of vloerverwarming. Daarnaast is ontluchten natuurlijk ook niet nodig.

4. Infrarood panelen geven schone warmte

Voor de productie van stralingswarmte met een infraroodpaneel is geen verbranding nodig (althans, niet plaatselijk). In huis is er dus geen verbranding van gas nodig om water op te warmte en ontstaat er dus geen CO2 of het gevaarlijke koolstofmonoxide.

5. Total Cost of Ownership is lager

Het overstappen van een gasverwarming naar infraroodpanelen is een flinke investering. Of overstappen het waard is, hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan de isolatie van de ruimte en de oppervlakte. Maar ook aan het feit of de huidige installatie daadwerkelijk aan vervanging toe is. En, niet geheel onbelangrijk, of de huidige infrastructuur in de woning toereikend is voor een overstap. Bij nieuwbouw is de vergelijking het eerlijkst. Hierbij is het een feit dat de Total Cost of Ownership (TCO) lager is bij infraroodverwarming dan bij gasverwarming. TCO staat voor alle kosten die om de hoek komen in de periode dat de installatie in gebruik is. De aanschaf, verbruikskosten en onderhoud zijn hierbij inbegrepen.

6. Duurzaam elektrisch verwarmen met zonnepanelen

In combinatie met zonnepanelen maakt u het duurzaam. De verbruikskosten vallen ook veel lager uit als u zelf (gedeeltelijk) de gevraagde stroom opwekt. Zo maakt u optimaal gebruik van uw zonnepanelen en van de elektrische verwarming.

7. Gerichte, onafhankelijke, individuele regeling

Elektrische verwarming is eenvoudig aan te sturen vanuit een centrale besturing. Door de combinatie van bijvoorbeeld een domoticapakket met de infraroodpanelen kunt u zelfs overal ter wereld de verwarming af stellen. Dit kan per woning, ruimte of zelfs per paneel. Een thermostaat is ook eenvoudig te koppelen en maakt het mogelijk om weekprogramma's te draaien of handmatig ingesteld te worden. Afhankelijk van uw wensen is de aansturing af te stemmen.

8. Elektrisch verwarmen geeft geen luchtverplaatsing

Conventionele verwarming werkt met warme lucht. Deze warme lucht stijgt op en daalt weer naar mate de temperatuur daalt. Deze luchtverplaatsing verplaatst ook stof. Infrarood verwarming geeft geen luchtstromen en voorkomt dat stof zich verplaatst door het huis. Hierdoor is het een prettige manier van verwarmen voor mensen met allergieën. Daarnaast wordt de lucht niet droog bij infrarood verwarming. En is dit wel het geval bij convectiewarmte.

Meer informatie over elektrisch verwarmen met infrarood panelen

Heeft u behoefte aan aanvullende informatie? In onze blog vindt u verschillende informatieve artikelen op het gebied van elektrisch  verwarmen.

Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.

Heeft u liever even contact met een experts op het gebied van elektrische verwarming of infrarood panelen  Bel dan vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 724998.

Een mail sturen kan natuurlijk ook naar info@heaterdirect.nl.

Wij voorzien u dan graag van een advies op maat.