Infrarood verwarming op een thermostaat werkt hetzelfde als bij een normale centrale verwarming. De normale verwarming wordt over het algemeen aangesloten op een thermostaat. Zo blijft de ruimte op de gewenste temperatuur. Ook bij infraroodpanelen is dit uiteraard mogelijk. Er zijn verschillende opties om infrarood verwarmingspanelen te koppelen met een thermostaat. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

Werking infrarood paneel

Een infraroodpaneel is een verwarmingselement dat zo warm wordt, dat er een aangename lange golfstraling wordt verspreid. Hiervoor behaald het oppervlakte een temperatuur van 90°C tot 120°C. Het verwarmingspaneel is vollast-apparaat en brandt dus altijd 100%. Om het paneel aan te sturen is een schakeling nodig. Er zijn diverse mogelijkheden om een infrarood verwarming op thermostaat te schakelen:

  • Bedrade thermostaat
  • Draadloze thermostaat
  • Thermostaat uit domotica

Bedrade thermostaat op een infrarood paneel

De voordeligste optie is een bedrade aansturing. De thermostaat wordt aangesloten op de voeding van de infraroodpanelen en schakelt de voeding aan of uit. Er zijn verschillende thermostaten verkrijgbaar, met of zonder programma. De meeste eenvoudige is natuurlijk de handmatige zonder programma. De meeste praktische is er wel een met programma, zodat de verwarming automatisch aanspringt en eventueel al kan voorverwarmen.

Wat betreft de installatie is een bedrade aansturing in de bestaande situatie vaak minder handig. Er moet immers een kabel vanaf de thermostaat naar het verwarmingspaneel. Dit kan niet altijd in de muur, vloer of het plafond verwerkt worden.

Draadloze thermostaat op een infrarood paneel

Een draadloze aansturing biedt veel vrijheid in de toepassing. In bestaande bouw wordt veelal gekozen voor deze oplossing, omdat er geen bedrade verbinding nodig is tussen het paneel en de thermostaat. Bij het verwarmingspaneel wordt een draadloze ontvanger geplaatst die de voeding schakelt. Een kamerthermostaat stuurt een draadloos signaal uit naar alle ontvangers die gekoppeld zijn. De kamerthermostaat kan hierbij op tafel staan, maar ook op een inbouwdoos geplaatst worden.

Er zijn meerdere ontvangers te koppelen op een thermostaat. Het is dus ook mogelijk om meerdere ruimtes aan te sluiten. Daarnaast kunnen de meeste ontvangers een vermogen van 3600 Watt schakelen en zo dus meerdere panelen schakelen.

Thermostaat op domotica en infrarood panelen

Indien een domotica systeem aanwezig is, is het ook mogelijk om de verwarming vanuit dit systeem te regelen. Hiervoor wordt een temperatuursensor geplaatst die vervolgens de panelen aan en uit zet. Scènes, handmatige aansturing, inschakelen op basis van GPS, er wordt in een keer veel mogelijk. Lees in ons blog over domotica meer over dit onderwerp.

Thermostaat en bij verwarmen met infrarood panelen

Zoals hierboven beschreven is het mogelijke en vaak wenselijk om te werken met een thermostaat wanneer u een ruimte wenst te verwarmen. Dit is echter anders wanneer u specifieke gedeeltes verwarmt met infrarood panelen. Dat wil zeggen een kleiner gedeelte van een groter geheel. Zoals bij voorbeeld alleen de zithoek in de woonkamer. Dit noemt men bij verwarmen. Hierbij gaat u uit van een basistemperatuur van bijvoorbeeld 16 graden en verwarmt u dit specifieke gedeelte extra bij met een graad of 4. Waardoor het specifieke gedeelte een tempartuur heeft van 20 graden. En u niet de gehele ruimte hoeft te verwarmen.

In een dergelijke situatie is het gebruiken van een thermostaat niet noodzakelijk of wenselijk. Want wanneer u de thermostaat dan plaatst bij dit specifieke gedeelte dat verwarmt wordt. En het infrarood paneel straalt voldoende warmte uit zodat de gewenste temperatuur wordt bereikt. Dan schakelt de thermostaat het paneel uit. Bij totale ruimte verwarming, zoals bij het traditioneel verwarmen, is dit prima. Echter bij 'bij verwarming' valt u dan terug in de omliggende ruimtetemperatuur van bijvoorbeeld 16 graden.

In een situatie van bij verwarmen kan een thermostaat wel gemakkelijk zijn als een manier van regelen op afstand.

Welke infrarood panelen met thermostaat kopen?

Binnen de markt van elektrisch verwarmen bevinden zich verschillende producenten en merken. Op basis van onze ervaringen vertrouwen wij op merken zoals: EthermaLAVA, Sundirect, Herschel, Ecosun. Deze merken kwalificeren zich met infrarood panelen die:

  • De minimaal benodigde oppervlakte temperatuur halen. Want infrarood straling is pas van kracht vanaf een temperatuur van ongeveer 80 graden.
  • Een goed isolatie hebben aan de achterzijde waardoor het 'weglekken' van warmte wordt voorkomen.
  • En voorzien zijn van een extra binnenlaag die zorgdraagt voor een egale warmteverdeling over het hele paneel. Zodat het het paneel overal ongeveer dezelfde warmte uitstraalt.
  • En deze infrarood panelen zijn aan te sturen met verschillende thermostaten.

Meer informatie over de kwaliteit van infrarood panelen: De beste infrarood panelen voor elektrisch verwarmen

Thermostaten en infrarood verwarming kopen

Wenst u de infrarood verwarming op thermostaat aan te sturen. Op onze site vindt u verschillende thermostaten voor de aansturing van infrarood verwarming. Vergelijk verschillende thermostaten voor infrarood verwarming En mocht u er niet uitkomen. Bel of mail gerust met onze product experts op 0413 724998 of info@heaterdirect.nl