Interieurverwarming wordt over het algemeen aangesloten op een thermostaat. Zo blijft de ruimte op de gewenste temperatuur, zonder omkijken. Ook bij infraroodpanelen is dit uiteraard mogelijk. Er zijn verschillende opties om het verwarmingspanelen te koppelen met een thermostaat. In dit blog zullen we dieper ingaan op de mogelijkheden.

Werking infraroodpaneel

Een infraroodpaneel is een verwarmingselement dat zo warm wordt, dat er een aangename lange golfstraling wordt verspreid. Hiervoor behaald het oppervlakte een temperatuur van 90°C tot 120°C. Het verwarmingspaneel is vollast-apparaat en brandt dus altijd 100%. Om het paneel aan te sturen is een schakeling nodig.

Bedrade thermostaat

De voordeligste optie is een bedrade aansturing. De thermostaat wordt aangesloten op de voeding van de infraroodpanelen en schakelt de voeding aan of uit. Er zijn verschillende thermostaten verkrijgbaar, met of zonder programma. De meeste eenvoudige is natuurlijk de handmatige zonder programma. De meeste praktische is er wel een met programma, zodat de verwarming automatisch aanspringt en eventueel al kan voorverwarmen.

Wat betreft de installatie is een bedrade aansturing in de bestaande situatie vaak minder handig. Er moet immers een kabel vanaf de thermostaat naar het verwarmingspaneel. Dit kan niet altijd in de muur, vloer of het plafond verwerkt worden.

Draadloze thermostaat

Een draadloze aansturing biedt veel vrijheid in de toepassing. In bestaande bouw wordt veelal gekozen voor deze oplossing, omdat er geen bedrade verbinding nodig is tussen het paneel en de thermostaat. Bij het verwarmingspaneel wordt een draadloze ontvanger geplaatst die de voeding schakelt. Een kamerthermostaat stuurt een draadloos signaal uit naar alle ontvangers die gekoppeld zijn. De kamerthermostaat kan hierbij op tafel staan, maar ook op een inbouwdoos geplaatst worden.

Er zijn meerdere ontvangers te koppelen op een thermostaat. Het is dus ook mogelijk om meerdere ruimtes aan te sluiten. Daarnaast kunnen de meeste ontvangers een vermogen van 3600 Watt schakelen en zo dus meerdere panelen schakelen.

Thermostaat uit domotica

Indien een domotica systeem aanwezig is, is het ook mogelijk om de verwarming vanuit dit systeem te regelen. Hiervoor wordt een temperatuursensor geplaatst die vervolgens de panelen aan en uit zet. Scènes, handmatige aansturing, inschakelen op basis van GPS, er wordt in een keer veel mogelijk. Lees in ons blog over domotica meer over dit onderwerp.