Elektrisch bij verwarmen, spotverwarming en ruimteverwarming zijn typische begrippen voor het verwarmen met infraroodstraling. Zoals dat gebeurt met infraroodpanelen, die deze infrarood stralingswarmte creëren. Maar wanneer gebruikt u wat?
Verwarmen met infrarood stralingswarmte
Infrarood stralingswarmte is anders dan de luchtverwarming zoals wij die kennen van de centrale verwarming. Verwarmen met infrarood stralingswarmte is zoals de verwarming van vroeger. Het opwarmen door de stralingswarmte van een open kampvuur.
Vroeger verwarmden mensen zich aan de stralingswarmte van een open vuur. Een open vuur geeft namelijk veel direct stralingswarmte. Een verhouding van ongeveer 90% infraroodstraling en 10% convectie. Wat totaal anders is dan het gebruik van de centrale verwarming, zoals wij die nu kennen en gebruiken. Hierbij is het precies andersom. Bij het gebruik van een centrale verwarming is er namelijk sprake van 90% convectie en maar 10% straling.
Elektrisch bij verwarmen spotverwarming of ruimteverwarming met infraroodpanelen
Het grote verschil tussen bij verwarming en spotverwarming met infraroodpanelen, is de aan- of afwezigheid van andere (ondersteunende) vormen van verwarming. Ruimteverwarming kenmerkt zich dan weer als infraroodverwarming die de gehele ruimte verwarmt en niet alleen een spot.
Elektrisch bij verwarmen met infraroodpanelen
We spreken van bij verwarming wanneer er naast de centrale verwarming (cv) ook een infraroodpaneel wordt ingezet voor het bij verwarmen van een bepaalde spot. Een situatie die kenmerkend is voor hoe mensen beginnen met het toepassen van infraroodverwarming in huis of op kantoor.
Een gedeelte van een ruimte (een spot) wordt 4 tot 5 graden extra of bij verwarmd ten opzichte van de ruimtetemperatuur. Hierdoor is het op die betreffende spot warmer en kan de ruimtetemperatuur van de cv omlaag.
Een veelvoorkomende situatie is het bij verwarmen met infraroodpanelen van de bank voor de tv. Deze spot wordt dan bij verwarmd tot 20 graden, hoewel het in de rest van de woonkamer maar 15-16 graden is. Hierbij wordt direct bespaard op het gasverbruik, want nu hoeft niet meer de gehele ruimte tot 20 graden te worden verwarmd.
Spotverwarming met infraroodpanelen
Is er geen andere vorm van verwarming naast het infraroodpaneel dan spreken we van spotverwarming. Ook hier wordt een gedeelte van een groter geheel verwarmd. Alleen wordt er geen gebruik gemaakt van een ondersteunende verwarming. In deze situatie heeft u (afhankelijk van de ruimtetemperatuur zonder verwarming), meer vermogen nodig om dezelfde spot op bijvoorbeeld 20 graden te krijgen. Dit omdat de warmte onder de spot, wegvloeit naar het koudere gedeelte buiten de spot. Hoe kouder het buiten de spot is, hoe meer vermogen nodig is om de spot op temperatuur te houden.
Ruimteverwarming met infraroodpanelen
Ruimteverwarming is het verwarmen van een gehele, gesloten ruimte. Met daarin het benodigd vermogen aan infraroodpanelen om deze hele ruimte te kunnen verwarmen. In deze situatie heeft u minder vermogen per m2 nodig dan met spotverwarming. Er is namelijk geen ‘lek’ van warmte naar een overig kouder gedeelte. U verwarmt immers de gehele ruimte. In deze situatie is het zeker aan te raden een thermostaat te gebruiken. Want op een bepaald moment is de ruimte op een aangename temperatuur en kunnen de panelen (tijdelijk) uit. Totdat de ruimte weer zakt onder de gewenste temperatuur, dan mogen de panelen weer aan. Zoals bijvoorbeeld bij deze vakantiewoning met infraroodpanelen.
Elektrisch bij verwarmen spotverwarming of ruimteverwarming: het verschil in vermogen
Bij spotverwarming heeft u meer vermogen per m2 nodig dan wanneer er bij verwarmd wordt of een gehele, gesloten ruimte verwarmd wordt. Dit komt omdat er warmteverliezen gaan naar de niet verwarmde omgeving (alles buiten de spot). Warmte vloeit naar de kou. En zal dit blijven doen totdat de omgeving even warm is. Wat bij bij spotverwarming dus nooit het geval zal zijn.
Het verschil in wattage
In een niet tochtige binnenruimte is voor een temperatuurstijging van 4-5 graden ongeveer 150 watt per m2 nodig. Maar wilt u in dezelfde ruimte een temperatuurstijging van 20 graden bereiken. Dan heeft u ongeveer 600 watt per m2 nodig. Vandaar dat elektrisch bij verwarmen zo populair is. Want met een basistemperatuur van 14 - 15 graden voor de gehele ruimte, bespaart u direct op het gas. En met een infraroodpaneel op een spot verwarmt u specifiek weer 4 - 5 graden bij.
Ervaart u kou? Dan verwarmt u lichaam de omgeving.
Warmte straalt altijd naar kou. Is uw lichaam warmer dan de ruimtes daaromheen, dan bent u met uw lichaam de koudere ruimte aan het verwarmen. Hier komt het gevoel vandaan dat wij als koud ervaren. Feitelijk zijn wij de omliggende, koudere ruimte aan het verwarmen en koelen we af.
Elektrisch bij verwarmen onder een infraroodpaneel
Bevindt u zich direct onder een infraroodpaneel, zoals bij spotverwarming, dan wordt u direct en continu elektrisch bij verwarmd. En alles wat u afgeeft aan de ruimte wordt ook continu aangevuld. U ervaart hierdoor geen kou. De warmte die u afgeeft wordt namelijk meteen aangevuld door het infraroodpaneel.
Iedere situatie is anders
De beleving van warmte en kou kan enorm verschillen en is ruimte afhankelijk. Zaken als tocht, veel en grote ramen en de buitentemperatuur zijn allemaal van invloed op de warmtebeleving. Een temperatuur van 20 graden in de winter kan heel anders voelen dan in de zomer. Als het in de zomer 20 graden is en de buitenmuur en ramen zijn dat ook, dan ervaart u een aangename omgevingstemperatuur. Maar in de winter kan de ene muur of een groot raam kouder zijn dan de andere. Zit u dan dicht bij deze koudere muur of het grote raam. Dan gaat uw warme lichaam toch naar die koudere buitenmuur of raam stralen. En ervaart u weer een gevoel van kou ondanks dat het binnen 20 graden is.
Meer over elektrisch bij verwarmen, spotverwarming of ruimteverwarming
Meer informatie en voorbeeldsituaties over elektrisch bij verwarmen, spotverwarming of ruimteverwarming vindt u op onze site. Heeft u vragen of wilt u infraroodverwarming ervaren? Neem dan gerust contact met ons op. Of maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom. Wij helpen u graag verder.
Liever direct naar ons assortiment infraroodpanelen bezoek dan onze shop.