Elektrisch verwarmen met infrarood panelen? Steeds meer mensen overwegen elektrisch verwarmen of elektrisch bij verwarmen van een badkamer, woonkamer, slaapkamer of heel huis. Dit komt ook omdat de voordelen van elektrisch verwarmen groot zijn. Maar hoe bepaalt u hoeveel infrarood panelen u nodig heeft? En op welke plek leveren de panelen het meeste rendement? 

De voordelen van elektrisch verwarmen met infraroodpanelen

Elektrisch verwarmen met infraroodpanelen biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.

Energiezuinig Elektrisch Verwarmen

Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht in de ruimte, maar verwarmen objecten direct. Dit betekent dat ze minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen, die eerst de lucht moeten verwarmen voordat de objecten in de ruimte warm worden. Zeker wanneer de infraroodpanelen worden ingezet als elektrisch bij verwarmen.

Comfortabele warmte

Infraroodstraling voelt aan als zonlicht, wat een comfortabelere warmte geeft dan de convectiewarmte van radiatoren of luchtverwarming. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over de ruimte, waardoor u geen last heeft van koude voeten of luchtstromen.

Gezonde warmte

Infraroodpanelen produceren geen stof of geuren, wat ze ideaal maakt voor mensen met allergieën of astma. Ze veroorzaken ook geen droogte in de lucht, waardoor u minder last heeft van droge ogen of een droge keel.

Eenvoudig te installeren en onderhouden

Infraroodpanelen zijn eenvoudig te installeren en onderhouden. U kunt ze zelf monteren aan de muur of het plafond, en ze hoeven niet te worden aangesloten op een waterleiding of gasleiding.

Elektrisch Verwarmen is stil verwarmen

Infraroodpanelen maken geen geluid, waardoor ze ideaal zijn voor slaapkamers, woonkamers en andere ruimtes waar u geen last wilt hebben van geluidsoverlast.

Geschikt voor bij verwarmen of spotverwarming

Infraroodpanelen kunnen worden gebruikt voor spotverwarming, bijvoorbeeld in de badkamer of op de werkplek. Ze kunnen ook worden gebruikt om extra warmte te geven in grote ruimtes. Dan worden de infrarood panelen ingezet als bij verwarming.

Elektrisch Verwarmen met Infrarood Panelen_advies_heaterdirect.nl

Elektrisch verwarmen van uw huis? Ervaar eerst het verschil.

Los van het feit dat er niet één waarheid is. Want een warmtegevoel is iets persoonlijks. In eenzelfde omgeving kunnen twee personen namelijk een andere ervaring hebben qua warmtegevoel. Wanneer de ene persoon het koud heeft. Kan het voor de andere persoon in dezelfde omgeving  nog steeds warm genoeg zijn. Of zelfs te warm. Daarom is het altijd raadzaam om deze vorm van warmte te ervaren. Zeker omdat infrarood stralingswarmte anders is dan convectiewarmte (luchtverwarming). 

Het ervaren van elektrische infrarood verwarming kan in onze showroom met werkende infrarood panelen. Wij laten u voelen en zien hoe elektrisch verwarmen werkt. En maken vrijblijvend een advies op maat voor de ruimtes die u wenst te verwarmen. Berekend u het liever zelf? Lees hieronder waar u rekening mee dient te houden. Mochten er daarna nog vragen, bel of mail gerust met onze klantenservice.

Elektrisch verwarmen? Bereken het vermogen dat u nodig heeft!

Een goede inschatting van de benodigde capaciteit en aantal infraroodpanelen maakt u aan de hand van de volgende stappen:

  1. bereken de grootte van de ruimte
  2. bepaal het benodigd vermogen
  3. bepaal de isolatiewaarde en het raamoppervlak van de ruimte
  4. bepaal de soort en aantal infrarood panelen

Bereken de grootte van de ruimte

Om uw huis optimaal elektrisch te verwarmen bepaalt u eerste de grootte van de ruimte. Meet de lengte, breedte en de hoogte van de totale ruimte die u elektrisch gaat verwarmen. Vermenigvuldig deze waarden voor het bereken van de totale kubieke meters (m³). 

Voorbeeld:

Ruimte heeft een lengte van 7 meter. Een breedte van 4,5. En een hoogte van 2,35 m. De totale kubieke meters bedragen 74 m³.

Bepaal het benodigd vermogen voor elektrisch verwarmen

Om een huis elektrisch te verwarmen heeft u een bepaalde capaciteit nodig. Deze capaciteit is afhankelijk van de grootte van het huis of de ruimte. In combinatie met de gewenste temperatuur voor die ruimte. Een huis elektrisch verwarmen wil niet zeggen dat het overal even warm moet zijn. In een slaapkamer of hal is het vaak minder warm dan in een woonkamer of een badkamer. Daarnaast geeft de ene persoon de voorkeur aan meer warmte dan een ander. Bepaal daarom de gewenste temperatuur per ruimte aan de hand van de volgende waarden:

  • 18° = 20 Watt per m³
  • 19° = 23 Watt per m³
  • 20° = 26 Watt per m³
  • 21° = 29 Watt per m³
  • 22° = 32 Watt per m³
  • 23° = 35 Watt per m³
  • 24° = 38 Watt per m³

Voorbeeld: 

Gewenste temperatuur voor het elektrisch verwarmen van een woonkamer is 19°. Hiervoor is 23 Watt per m³ nodig. Aantal kubieke meters bedraagt 74. Totaal benodigd vermogen: 74 x 23 Watt = 1702 Watt.

De isolatiewaarde, soort ruimte en het raamoppervlak

De isolatiewaarde van de ruimte bepaalt hoeveel warmte er verloren gaat door de muren, het dak en de ramen. Ruimtes met een slechte isolatie zullen meer infraroodpanelen nodig hebben dan ruimtes met een goede isolatie. De isolatiewaarde en aantal ramen zijn daarom van invloed op het benodigd vermogen. Houd daarom rekening met de isolatie en het aantal ramen van de te verwarmen ruimte. Heeft u bijvoorbeeld een huis met spouwmuurisolatie. En zijn er veel of weinig ramen in de betreffende ruimte. Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas. Maar glas blijft een slechtere isolatie dan een muur met spouwmuurisolatie. Bekijk hieronder wat de invloed is op uw ruimte:

  • bij slecht geïsoleerde ruimtes (met veel grote) ramen komt er 5 Watt per m³ bij.
  • Is de de ruimte goed geïsoleerd dan gaat er 5 Watt per m³ af.
  • Is er sprake van een badkamer dan komt er 10 Watt per m³ bij

Bij badkamers komt er 10 Watt per m³ bij ter compensatie van de luchtvochtigheid. Een vochtige omgeving warmt namelijk minder snel op dan een droge omgeving. Daarnaast is het wel zo prettig dat deze ruimte in een relatief korte snel warm is.

Voorbeeld: 

Totaal benodigd vermogen: 74 x 23 Watt = 1702 Watt. Maar de ruimte is goed geïsoleerd en heeft weinig ramen. Hierdoor kan er 5 Watt per m³ in mindering worden gebracht. Hierdoor is de berekening als volgt: 74 x (23 - 5 Watt) = 1332 Watt.

Soort en het aantal infrarood panelen voor elektrisch verwarmen

Huis Elektrisch Verwarmen: van vermogen naar soort infrarood panelen. Wanneer u weet hoeveel vermogen u nodig heeft. Bepaalt u vervolgen het aantal en de soort infraroodpanelen. Kies altijd een paneel met een hoger wattage. Dat wil zeggen wanneer u bijvoorbeeld heeft bepaald dat u 730 Watt. nodig heeft. En er geen panelen zijn die dit exact kunnen leveren (meestal leveren infrarood panelen in die categorie 700 Watt, 750 Watt of 800 Watt.). Kies dan geen paneel van 700 Watt. Maar de eerst volgende van 750 Watt. of zelfs 800 Watt. Zo voorkomt u dat u een tekort aan vermogen heeft bij het volledig verwarmen van een ruimte. Zeker wanneer er ook nog sprake is van veel ramen of meer dan twee buiten muren.

Daarnaast hebben meerdere kleinere panelen de voorkeur boven één grote. Dit heeft te maken voor een betere spreiding van de warmte in grote ruimtes. Wij adviseren dit bij het verwarmen volledige ruimtes met een vermogen vraag van meer dan 700 Watt. In dergelijke situatie is het raadzamer om, verdeeld over de ruimte, 2 x 350 of 400 Watt infraroodpanelen te plaatsen. Let op dit geldt niet voor zone of spotverwarming. Hier is het juist van belang om meer vermogen op die specifieke spot of zone te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die achter een balie staat.

Infrarood paneel aan plafond of wand?

Infrarood panelen hangen bij voorkeur aan het plafond. Een infrarood paneel aan het plafond geeft namelijk meer rendement (warmteopbrengst) dan een paneel aan de wand. Dit heeft te maken met een beter stralingsbereik vanaf het plafond. Daarnaast behaalt u zo het hoogste rendement., omdat de infraroodverwarming ook de vloer aanstraalt. En wanneer de vloer vervolgens warmer is dan de ruimte, geeft de vloer deze warmte terug aan de ruimte. Op deze manier profiteert u twee keer van de infrarood panelen, direct en indirect.

Plaats u een infrarood paneel aan de muur dan daalt het rendement met circa 30%. Dit wordt veroorzaakt omdat er ramen in de woning zijn die een gedeelte van de infrarode warmte doorlaten.

Elektrisch verwarmen: vind en koop de beste verwarming

Op onze site vind u met behulp van onze filters zelf, eenvoudig de juiste elektrische verwarming of infrarood panelen voor uw situatie. Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.

Huis-Elektrisch-Verwarmen-met-Infrarood-Panelen_advies_heaterdirect.nl_

Elektrisch Verwarmen Advies

Op zoek naar elektrische verwarming, maar geen idee wat er nodig is? Nog geen besluit genomen of er infrarood panelen moeten komen of convectorkachels? Geen probleem! Wij voorzien u graag van advies in elektrische verwarming.

Bij Heaterdirect is het mogelijk om een vrijblijvend advies op te vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door ons advies op maat formulier in te vullen. Op dit formulier kunt u eenvoudig de benodigde gegevens doorgeven. Laat tevens uw contactgegevens achter en wij voorzien u van een vrijblijvend advies.

Vul het formulier zo compleet mogelijk in. Hoe completer het formulier ingevuld is, hoe beter wij kunnen adviseren. Of stuur een beschrijving (eventueel met foto's) van uw te verwarmen ruimte naar: info@heaterdirect.nl. Wij voorzien u dan van een advies op maat. Hiervoor hebben wij minimaal de volgende gegevens nodig:

  1. beschrijving van de soort ruimte die u wenst te verwarmen,
  2. de lengte, breedte en hoogte van de te verwarmen ruimte, en 
  3. een inschatting van de mate van isolatie van de ruimte.

In de bijlage van de mail kunt u eventueel een bouwtekening of afbeelding van de ruimte meesturen, zodat de montagemogelijkheden en alle afmetingen direct bij ons bekend zijn.

Kijkt u liever samen met één van onze experts? Bel dan vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 724998. Dan kijken we samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie.

Showroom elektrisch verwarmen

Is er sprake van mogelijke koude plekke zoals een uitbouw, trapgat, grote ramen etc. Hang daar dan een extra paneel ter compensatie.

Daarnaast hebben wij ook een showroom waarin we diverse soorten elektrische verwarming hebben hangen en staan. Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showroom. In de showroom is het mogelijk om de elektrische verwarmingen te bekijken, ervaren en advies over elektrische verwarming op te vragen. Zo kunt u een nog betere keuze maken welke warmte voor u het meest geschikt is.

Onze specialisten staan u graag te woord om samen met u tot een passende oplossing te komen voor uw situatie. Om er zeker van te zijn dat er daadwerkelijk een product specialist aanwezig is, raden we aan voor een bezoek even contact met ons op te nemen met de klantenservice: 0413 724998.