Een infrarood paneel aansturen met een bewegingsmelder. Is dit nu een goed idee of niet? Het aansturen van infrarood paneel met een bewegingsmelder is mogelijk, maar niet wenselijk. Wij leggen u graag uit waar deze gedachte vandaan komt. Waarom het in de praktijk geen goed idee is. En welke mogelijkheden er wel zijn. Zoals timerfuncties, programmeerbare thermostaat of het aansturen van een elektrische convector met een bewegingsmelder.

Infrarood paneel aansturen met een bewegingsmelder

Het idee om een bewegingsmelder te koppelen aan een infraroodpaneel komt voort uit de volgende gedachte. Een ruimte hoeft alleen maar warm te zijn wanneer er iemand aanwezig is. En omdat een infraroodpaneel rechtstreeks stralingswarmte afgeeft, is inschakelen pas nodig op het moment dat de persoon in de ruimte is. Het in- en uitschakelen van de infraroodpanelen kan dus mooi worden geregeld door een bewegingssensor. Een persoon betreedt de betreffende ruimte. De bewegingssensor schakelt de elektriciteit in. En vervolgens is de ruimte snel, heerlijk warm.

In de praktijk werkt het echter net iets anders. En dit heeft te maken met de werking van lange golf infrarood panelen. Een lange golf infrarood paneel werkt wel met directe stralingswarmte. Alleen heeft een infrarood paneel een opwarmtijd van 5 tot 10 minuten. En vanaf het moment dat de bedrijfstemperatuur van 80-100 graden is bereikt. Pas dan straalt het infrarood paneel de lange golf infraroodstraling uit en verwarmt de kamer.

Het gebruiken van een bewegingsmelder kan dus wel. Alleen is het niet praktisch want de ruimte is niet meteen warm.

Ook kan de overweging zijn om bewegingsmelder of bewegingssensor te gebruiken om verspilling van energie tegen te gaan. Bijvoorbeeld wanneer er niemand in de ruimte is, dat er ook niet verwarmd wordt. Het verraderlijke hiervan is, dat wanneer er weinig tot geen beweging in de ruimte is het paneel uitschakelt. Zit u lekker op de bank televisie te kijken. Of achter uw bureau te werken, gaat het paneel uit. En wordt het weer koud.

Infrarood paneel aansturen met timer of een timerfunctie

Om te bezuinigen op energie. Of om te voorkomen dat er energie wordt verspilt. Adviseren wij gebruik te maken van de timerfunctie. Deze functie zit op diverse thermostaten en apps. Hiermee stel u eenvoudig in, dat het infraroodpaneel bijvoorbeeld 1, 2 of meerdere uren aan blijft. En zichzelf daarna automatisch uitschakelt.

Infrarood panelen met een programmeerbare thermostaat

Wenst u niet heel dag het infrarood paneel actief te hebben. Maar het paneel wel actief te hebben op vooraf ingestelde tijden. Zoals in de ochtend als u in de badkamer komt. Of wanneer u in het weekend later beneden bent dan normaal. Dan biedt een thermostaat een mogelijke oplossing. Thermostaten zijn er met diverse opties zoals timerfunctie, dag- nacht programma's, maar ook week weekendprogramma's. Zodat u er altijd warmpjes bij zit wanneer u dat wenst.

Infrarood paneel aansturen met een bewegingsmelder

Elektrische convector met een bewegingsmelder

Een elektrische convector verwarmt de lucht in een ruimte met behulp van elektrische verwarmingselementen. Dit proces kan relatief snel warmte genereren, omdat het direct warme lucht de kamer in blaast. De lucht warmt snel op en begint te stijgen, waardoor een convectiestroom ontstaat die de hele ruimte gelijkmatig verwarmt. Dit maakt een elektrische convector geschikt voor snelle opwarming van een kamer.

De snelle opwarming van een kamer door een elektrische convector, maakt dat deze beter geschikt zijn om aan te sturen met een bewegingsmelder. En zo een handige manier is om energie te besparen en de verwarming efficiënter te gebruiken. Als er geen beweging in de kamer wordt gedetecteerd, schakelt de bewegingsmelder de convector automatisch uit. En voorkomt dat er onnodig energie wordt verbruikt wanneer niemand aanwezig is.

Lees meer over de werking en het aanbod van convector.

Vragen over infrarood panelen en aansturing

Infrarood panelen zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor is er voor iedere situatie wel een geschikt infrarood paneel beschikbaar. Bestel uw infrarood panelen gemakkelijk online bij Heaterdirect.nl.

Mocht u meer informatie wensen over de kwaliteit van infrarood panelen dan verwijzen wij u graag door naar: De beste infrarood panelen voor elektrisch verwarmen. Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.

Mocht u vragen hebben over het optimaal inrichten van een ruimte met infrarood panelen. Neem dan gerust contact op met onze klantenservice: 0413 - 724998 of info@heaterdirect.nl. Wij staan klaar om uw vragen op het gebied van elektrische infrarood verwarming te beantwoorden. Wij helpen u graag verder.