Een infrarood paneel aansturen met een bewegingsmelder. Is dit nu een goed idee of niet? Het aansturen van infrarood paneel met een bewegingsmelder is mogelijk, maar niet wenselijk. Wij leggen u graag uit waar deze gedachte vandaan komt. Waarom het in de praktijk geen goed idee is. En welke mogelijkheden er wel zijn.
Infrarood paneel aansturen met een bewegingsmelder
Het idee om een bewegingsmelder te koppelen aan een infraroodpaneel komt voort uit de volgende gedachte. Een ruimte hoeft alleen maar warm te zijn wanneer er iemand aanwezig is. En omdat een infraroodpaneel rechtstreeks stralingswarmte afgeeft, is inschakelen pas nodig op het moment dat de persoon in de ruimte is. Het in- en uitschakelen van de infraroodpanelen kan dus mooi worden geregeld door een bewegingssensor. Een persoon betreedt de betreffende ruimte. De bewegingssensor schakelt de elektriciteit in. En vervolgens is de ruimte snel, heerlijk warm.
In de praktijk werkt het echter net iets anders. En dit heeft te maken met de werking van lange golf infrarood panelen. Een lange golf infrarood paneel werkt wel met directe stralingswarmte. Alleen heeft een infrarood paneel een opwarmtijd van 5 tot 10 minuten. En vanaf het moment dat de bedrijfstemperatuur van 80-100 graden is bereikt. Pas dan straalt het infrarood paneel de lange golf infraroodstraling uit en verwarmt de kamer.
Het gebruiken van een bewegingsmelder kan dus wel. Alleen is het niet praktisch want de ruimte is niet meteen warm.
Ook kan de overweging zijn om bewegingsmelder of bewegingssensor te gebruiken om verspilling van energie tegen te gaan. Bijvoorbeeld wanneer er niemand in de ruimte is, dat er ook niet verwarmd wordt. Het verraderlijke hiervan is, dat wanneer er weinig tot geen beweging in de ruimte is het paneel uitschakelt. Zit u lekker op de bank televisie te kijken. Of achter uw bureau te werken, gaat het paneel uit. En wordt het weer koud.
Infrarood paneel aansturen met timer of een timerfunctie
Om te bezuinigen op energie. Of om te voorkomen dat er energie wordt verspilt. Adviseren wij gebruik te maken van de timerfunctie. Deze functie zit op diverse thermostaten en apps. Hiermee stel u eenvoudig in, dat het infraroodpaneel bijvoorbeeld 1, 2 of meerdere uren aan blijft. En zichzelf daarna automatisch uitschakelt.
Infrarood panelen met een programmeerbare thermostaat
Wenst u niet heel dag het infrarood paneel actief te hebben. Maar het paneel wel actief te hebben op vooraf ingestelde tijden. Zoals in de ochtend als u in de badkamer komt. Of wanneer u in het weekend later beneden bent dan normaal. Dan biedt een thermostaat een mogelijke oplossing. Thermostaten zijn er met diverse opties zoals timerfunctie, dag- nacht programma's, maar ook week weekendprogramma's. Zodat u er altijd warmpjes bij zit wanneer u dat wenst.
Vragen over infrarood panelen en aansturing
Infrarood panelen zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor is er voor iedere situatie wel een geschikt infrarood paneel beschikbaar. Bestel uw infrarood panelen gemakkelijk online bij Heaterdirect.nl.
Mocht u meer informatie wensen over de kwaliteit van infrarood panelen dan verwijzen wij u graag door naar: De beste infrarood panelen voor elektrisch verwarmen. Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.
Mocht u vragen hebben over het optimaal inrichten van een ruimte met infrarood panelen. Neem dan gerust contact op met onze klantenservice: 0413 - 724998 of info@heaterdirect.nl. Wij staan klaar om uw vragen op het gebied van elektrische infrarood verwarming te beantwoorden. Wij helpen u graag verder.