Elektrisch bij verwarmen van een specifiek gedeelte van de woonkamer. Bijvoorbeeld de zithoek bij de tv of de eettafel. En niet de gehele ruimte verwarmen omdat u wil besparen op verbruik en kosten. Wij zetten een aantal voorbeelden voor u uiteen. Voor een beter idee ten aanzien van wattages en benodigde panelen. In relatie tot aanwezige isolatie en grootte van de ruimte.

Om te kunnen bepalen welk wattage er nodig is in de ruimte, zijn er een aantal voorwaarden. Het gaat hierbij om:

 • Lengte en breedte ruimte
 • Plafondhoogte
 • Buitenmuren
 • Ruimte temperatuur
 • Isolatie van de ruimte
 • Soort ruimte (in verband met de IP waarde)
 • Afwerking van de vloer (tegels of laminaat)
 • Waaraan grenst de vloer (verwarmde of onverwarmde ruimte)
 • Waaraan grenst het plafond (verwarmde of onverwarmde ruimte)

Bij verwarmen woonkamer: goed geïsoleerde zithoek 3 bij 3 meter

bijverwarming woonkamer

In het eerste voorbeeld hebben we het over een zithoek die goed geïsoleerd is. Hierbij houden we er rekening mee dat deze 3 bij 3 meter groot is. Het plafond heeft daarnaast een hoogte van 2,40 meter. We willen de zithoek bij verwarmen waarbij er een normale temperatuur is van ongeveer 16°C en we de temperatuur op dit gedeelte willen verhogen naar 21°C.

De ruimte heeft één muur die direct aan de buitenlucht zit. De vloer is voorzien van laminaat die aan een onverwarmde ruimte grenst. Het plafond grenst aan een verwarmde ruimte. De ruimte is daarnaast goed geïsoleerd wat inhoudt dat er sprake is van dubbel glas en een goede wand- en dakisolatie.

Om dit gedeelte goed en snel bij te kunnen verwarmen, is er een hoger wattage nodig dan bij hoofdverwarming. Dit heeft ermee te maken dat het paneel heel snel op een juiste temperatuur moet zijn. Om deze reden rekenen we met 150 Watt per vierkante meter als er sprake is van bijverwarming. In dit voorbeeld is er daarom 150 Watt x 9 vierkante meter, dus 1350 Watt nodig.

In het voorbeeld kunt u zien dat er één groot paneel van 1500 Watt aan het plafond gemonteerd is. Op deze manier wordt de warmte straling namelijk het beste verdeeld over het zitgedeelte. Tevens zorgt het hoge wattage ervoor dat de bank vrijwel direct verwarmd is.

Gebruikt model: LAVA Basic - DM 1500 Watt Wit (RAL 9016)

 1. LAVA Basic - DM
  LAVA Basic - DM

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 540,00 Incl. BTW

Bij verwarmen woonkamer: goed geïsoleerde eethoek 2,5 bij 2,5 meter

bijverwarming woonkamer

Een andere plek die vaak maar eventjes verwarmd hoeft te worden is de eethoek. In dit voorbeeld zijn we er vanuit gegaan dat de eethoek een grootte heeft van 2,5 bij 2,5 meter. Hierbij is er een plafondhoogte van 2,40 meter. Omdat het gaat om bijverwarming, zal er rekening gehouden moeten worden met het verschil in temperatuur. In deze situatie willen we de temperatuur met 5°C verhogen.

De ruimte is verder hetzelfde als in het voorbeeld hierboven. Dus dezelfde verwarmde en onverwarmde ruimtes. Wederom is er 150 Watt per vierkante meter nodig, omdat er hier sprake is van bijverwarming. De ruimte is 6,25 vierkante meter waardoor er 937 Watt nodig is om de eethoek goed te kunnen verwarmen.

Het paneel dat het dichtste bij het geschikte wattage komt, is een paneel van 1000 Watt. Het paneel wordt aan het plafond gemonteerd. Hierdoor voelt iedereen aan tafel de warmte direct en is de warmte verdeling het beste voelbaar. Doordat er een hoger wattage wordt gebruikt, zal het ook sneller voelbaar zijn wanneer het paneel aangezet wordt.

Gebruikt model: Herschel Select XLS 1000 Watt

 1. Herschel Select XLS
  Herschel Select XLS

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 278,00 Incl. BTW

Bij verwarmen van andere ruimtes

Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.

Hebt u nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met onze klantenservice op info@heaterdirect.nl of 0413-724998. Dan kijken we samen met u naar de verschillende mogelijkheden voor uw situatie.