Door gebruik te maken van elektrische verwarming, zal er ook meer stroom verbruikt worden. Hierdoor gaat de gasrekening omlaag, maar de stroomrekening omhoog. Er zijn echter momenten dat het een stuk voordeliger is om stroom te gebruiken. En laat dat nou in de meeste gevallen net de momenten zijn dat men thuis is. In dit artikel leggen we uit wat het normale tarief en daltarief inhoudt, wanneer welk tarief geldt en of het echt goedkoper is om een infraroodpaneel 's avonds aan te zetten.

Wat is normaal en daltarief?

Er zijn een aantal verschillende begrippen die naar voren komen als we het over normaal tarief en daltarief hebben. Laten we beginnen met enkeltarief. Enkeltarief houdt in dat er in de meterkast een enkele meter zit en die daarbij maar één meter/venster heeft. Deze meter maakt geen onderscheid en zorgt ervoor dat er altijd hetzelfde stroomtarief betaald wordt.

Daartegenover staat dubbeltarief. Dit houdt in dat er in de meterkast een meter zit die twee meters/vensters heeft. Deze meter kan onderscheid maken tussen de verschillende tijden en zorgt er daarmee ook voor dat er verschillende tarieven betaald worden.

Nu komen we bij het normale tarief en het daltarief. Deze twee begrippen komen dus alleen in aanmerking wanneer er een meter in de meterkast zit die een dubbele teller heeft. Het normale tarief geldt op de momenten dat het drukker is op het stroomnet. Het daltarief daarentegen geldt op de momenten dat het rustig is op het stroomnet.

Welke dagen daltarief?

Het daltarief geldt op de momenten dat het stroomnet minder belast wordt. Dit gaat om de volgende momenten:

  • Op alle doordeweekse dagen vanaf 23:00 uur tot 7:00 uur. In Noord-Brabant en Limburg gelden de daltarieven op doordeweekse dagen zelfs van 21:00 uur tot 7:00 uur.
  • Op alle uren in het weekend.
  • Op alle uren tijdens feestdagen, zoals bijvoorbeeld Kerst, Nieuwjaarsdag of Pasen.

Het normale tarief geldt daarmee op alle doordeweekse dagen van 7:00 uur tot 23:00 uur. In Noord-Brabant en Limburg geldt het normale tarief van 7:00 uur tot 21:00 uur.

Wat levert het daltarief mij op?

Afhankelijk van de energieleverancier zal het daltarief ongeveer 2 cent per kWh goedkoper zijn dan het normale tarief. Doordat bij de meeste huishoudens stroom veelvuldig in de avonden en weekenden gebruikt wordt, zal het daltarief daardoor interessant zijn. Dit geldt dus ook in combinatie met een infraroodpaneel.

Wat betekent het daltarief voor mijn elektrische verwarming?

Het daltarief zorgt ervoor dat het gebruik van elektrische verwarming nog interessanter wordt. Nadat de overstap van gas naar elektrisch verwarmen al een hoop geld bespaart, zal het daltarief voor nog meer voordeel zorgen. Vooral voor de inwoners van Noord-Brabant en Limburg wordt het interessanter, omdat daar het daltarief al om 21:00 uur 's avonds in gaat. Door het stroomverbruik naar de avond te verplaatsen kan het enkele euro's per maand schelen.

De uiteindelijke besparing hangt van een aantal factoren af:

  • Het verschil dat de energieleverancier berekent tussen het normale tarief en daltarief.
  • Het totale wattage van alle elektrische verwarming in huis.
  • Hoeveel uren de elektrische verwarming aan staat tijdens de daluren.
Huis-Elektrisch-Verwarmen-met-Infrarood-Panelen_advies_heaterdirect.nl_

Vragen?

Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog? Of hebt u andere vragen over ons assortiment elektrische verwarming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@heaterdirect.nl of via de telefoon: 0413-724998. Wij kijken graag met u mee. Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.