Op zoek naar voorbeelden om de woonkamer elektrisch te verwarmen? Hierbij uitleg en voorbeelden van het elektrisch verwarmen van de woonkamer als hoofverwarming. Waarbij u de hele woonkamer elektrisch gaat verwarmen. En niet een specifiek gedeelte. Wij zetten een aantal voorbeelden voor u uiteen. Voor een beter idee ten aanzien van wattages en benodigde panelen.

Voorwaarden elektrisch verwarmen

Om te kunnen bepalen welk wattage er nodig is en hoeveel panelen er nodig zijn, is het belangrijk om de volgende zaken duidelijk te hebben:

 • Hoofd- of bijverwarming
 • Lengte en breedte van de ruimte
 • Plafondhoogte
 • Ruimtetemperatuur
 • Isolatie van de ruimte
 • Soort ruimte (in verband met de IP waarde)
 • Buitenmuren
 • Vloerafwerking
 • (On)verwarmde ruimtes onder de vloer en boven het plafond

Hoofdverwarming goed geïsoleerde woonkamer 4 bij 3 meter

voorbeeld elektrisch verwarmen woonkamer

In het eerste voorbeeld houden we rekening met een woonkamer van 4 bij 3 meter met een plafondhoogte van 2,50 meter. Daarbij gaan we er vanuit dat de elektrische verwarming als hoofdverwarming gebruikt gaat worden. Hierbij zal een temperatuur behaald worden van 21°C. De ruimte is daarbij goed geïsoleerd. Dit wil zeggen dat er sprake is van dubbel glas en goede wand- en dakisolatie.

Voor deze woonkamer houden we rekening met buitenmuren aan de voor- en achterzijde van de woonkamer. Daarnaast grenst de vloer aan een onverwarmde ruimte en het plafond aan een verwarmde ruimte. Bij een goed geïsoleerde ruimte is er vervolgens ongeveer 50 Watt per vierkante meter nodig. Voor een ruimte van 12 vierkante meter is er dan 600 Watt nodig.

Om ervoor te zorgen dat de warmte optimaal wordt verspreid, kunt u het beste gebruik maken van twee panelen van 350 Watt. Op deze manier vormen er namelijk geen 'koudevallen' en wordt de gehele ruimte egaal verwarmd.

Zoals op het voorbeeld te zien is, zijn de panelen verdeeld over de ruimte. De panelen hangen in dit voorbeeld aan het plafond. Heel de ruimte kleurt op van de warmte die de infrarood panelen uitstralen. Binnen de ruimte is er daarom geen stukje meer te zien dat niet verkleurd is. Dit houdt in dat de ruimte goed is ingedeeld en de warmte goed verdeeld wordt.

Gebruikt model: 2x Herschel Select XLS 350 Watt

 1. Herschel Select XLS
  Herschel Select XLS

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 278,00 Incl. BTW

Hoofdverwarming goed geïsoleerde woonkamer 6 bij 5 meter

voorbeeld elektrisch verwarmen woonkamer

Voor het tweede voorbeeld kijken we naar een groter woonkamer. In dit geval een woonkamer van 6 bij 5 meter met een plafondhoogte van 2,50 meter. Verder gaan we er vanuit dat exact dezelfde situatie zich voordoet. Dus dezelfde isolatie, ruimtetemperatuur en verwarmde ruimtes grenzend aan de woonkamer.

Aangezien de ruimte een stuk groter is, in dit geval 30 vierkante meter, is er ook meer vermogen nodig. Voor een grotere ruimte adviseren we bij een goed geïsoleerde ruimte 50 tot 70 per vierkante meter. In dit geval dus ongeveer 50 Watt. Dit houdt dan ook in dat er in totaal 1500 Watt nodig is om de ruimte goed te kunnen verwarmen.

Doordat we ook rekening houden met de warmte verdeling zodat er geen koude stukken in de woonkamer ontstaan, adviseren we hier 4 panelen van 500 Watt te gebruiken.

In het voorbeeld ziet u 4 panelen die mooi verdeeld zijn over de ruimte. Ook in dit voorbeeld hebben we de panelen aan het plafond gemonteerd. Door de panelen op deze manier te verdelen, zal ieder paneel een eigen 'vlak' verwarmen en telkens een kleine overlap hebben met een ander infrarood paneel. Zo blijft de gehele ruimte verwarmd.

Gebruikt model: 4x LAVA Basic - DM 500 Watt Antraciet (RAL 7016)

 1. LAVA Basic - DM
  LAVA Basic - DM

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 540,00 Incl. BTW

Hoofdverwarming bij goed geïsoleerde woonkamer 10 bij 6 meter

voorbeeld elektrisch verwarmen woonkamer

Voor het laatste voorbeeld gaan we naar de grootste woonkamer van 10 bij 6 meter. De overige variabelen blijven in de ruimte exact hetzelfde. Dus wederom dezelfde plafondhoogte, dezelfde isolatie en ruimtetemperatuur.

In dit voorbeeld gaat het om een ruimte van maar liefst 60 vierkante meter. Net als in de vorige voorbeelden zal er tussen de 50 en 70 Watt per vierkante meter nodig zijn. Wederom rekenen we hier met 50 Watt. Dit houdt in dat er 3000 Watt benodigd is om de gehele ruimte goed te kunnen verwarmen.

Voor een prettige warmte verdeling, adviseren we in dit geval 6 panelen van 500 Watt. Hiermee komen we precies aan de 3000 Watt en wordt de warmte mooi verdeeld over de hele woonkamer. Net als in de voorgaande voorbeelden hangen de panelen aan het plafond. Op deze manier kan het paneel zijn warmte het beste spreiden.

Gebruikt model: 6x LAVA Basic - DM 500 Watt Wit (RAL 9016)

 1. LAVA Basic - DM
  LAVA Basic - DM

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 540,00 Incl. BTW

Bijverwarming woonkamer

Begint u liever met bijverwarming in de woonkamer in plaats van de hele ruimte te verwarmen? Dat kan natuurlijk ook. Voor het bijverwarmen van de woonkamer hebben we een andere blog geschreven. Bekijk deze blog hier.

Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.

Hebt u nog vragen over het verwarmen van de woonkamer? Neem dan contact op met onze klantenservice op info@heaterdirect.nl of 0413-724998. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor uw situatie.