Infraroodpanelen zijn een hot-topic als het gaat over alternatieve verwarmingssystemen. Voor de conventionele CV-ketel zijn de dagen geteld en in de nabije toekomst zal de oude vertrouwde gasgestookte verwarming zijn uittrede doen. Maar wat dan? Er worden verschillende systemen aangeboden, zoals een warmtepomp, pelletkachel, warmteterugwinningssysteem en infraroodverwarming. In het laatste systeem hebben wij ons al jaren verdiept en hebben dan ook de nodige kennis over de werking en toepassing hiervan. Ook de koppeling met domotica is ons op het lijf geschreven.

Het plaatsen van infraroodpanelen is relatief eenvoudig, in theorie is er niet veel meer nodig dan wat vrije ruimte op de muur of plafond en een stopcontact. Het paneel is vaak te plaatsen met een 4-tal schroeven en is plug&play door de aangesloten stekker.

Om meer uit infraroodverwarming te halen is het verstandig om een thermostaat of ander regelsysteem aan te sluiten, zodat de verwarming regelbaar is en u inzicht heeft in het verbruik van de installatie. Steeds meer woningen worden uitgevoerd met een domotica pakket en daarmee groeit de wens om de verwarming hierin op te nemen. Infrarood verwarmingspanelen zijn eenvoudig te integreren in een domotica systeem. Sommige producten hebben een eigen app ontwikkeld waarmee verwarmingsprogrammas in te stellen zijn, andere worden opgenomen in bestaande systemen.

Praktijkvoorbeeld Z-wave domotica

Ieder domotica systeem kent andere aansluitingen en programmeringen en vergen andere elementen om de koppeling te realiseren. Een veel gebruikt systeem is Z-wave. In ons kantoor maken we hiervan bijvoorbeeld gebruik in combinatie met een gateway van BeNext Smart Home. BeNext Smart Home biedt verschillende mogelijkheden als het gaat om verwarming. Zo is het mogelijk om verschillende thermostaten te koppelen, programma’s (scènes) in te stellen en handmatig de temperatuur in te stellen. Dit kunt u doen overal ter wereld, zoals er maar een internetverbinding is.

Om panelen te koppelen met bijvoorbeeld BeNext hoeft het verwarmingspaneel zelf niet voorzien te zijn van een WiFi-koppeling, Bluetooth of andere aansluiting. Simpele aan/uit actoren (BeNext noemt ze Energy Switches) doen namelijk het werk, aangestuurd door de thermostaat. De thermostaat kan volgens een schema geprogrammeerd worden en daarnaast tijdelijk overruled worden. De thermostaat schakelt automatisch de panelen in of juist uit als de gewenste temperatuur bereikt is.

In ons kantoor zijn boven iedere werkplek 300 Watt panelen verwerkt in het systeemplafond. Deze panelen zijn op één Energy Switch aangesloten en gaan dus allen tegelijk aan en uit, op commando van de thermostaat. Via de app is de ingestelde temperatuur te zien en kan deze aangepast worden. Voor aanvang van de eerste medewerkers gaat de verwarming aan en iets voor sluitingstijd gaat de warming uit. Infraroodpanelen hebben minder tijd nodig dan een CV-ketel om het gewenste effect te behalen. De opwarmtijd is dan ook veel korter.

Zoals gezegd kunnen vrijwel alle panelen gecombineerd worden met een domotica systeem. KNX, Zigbee, Klik-Aan-Klik-Uit, Somfy Tahoma zijn bekende systemen. Voor ieder systeem is een koppeling te maken. Hoe deze het beste te koppelen zijn, leggen we u graag uit. Neem hiervoor contact met ons op.

Energieverbruik

Naast het gemak dat een domotica pakket met zich meebrengt, zorgt de app vaak ook voor een duidelijk inzicht in het stroomverbruik. Per dag, week of maand is te zien hoeveel kWh er verbruikt is aan welk apparaat. Zo heeft u sluipverbruik snel in de gaten en kunt u besparen op energiekosten.