Over de werking van infraroodpanelen is nog veel onduidelijk. In de volgende video van Herschel wordt de toepassing van infrarood straling voor het verwarmen van huizen, kantoren en andere gebouwen uitgelegd.

 

Infrarood stralingswarmte

Beeld u zich de aangename warmte van een kampvuur, het warme zand onder uw voeten op het strand op een zonnige dag of het aangename voorjaarszonnetje op het terras in. Dit is stralingswarmte, ook wel bekend als infrarood en het verwarmd de mensheid als sinds mensenheugenis.

Waarom hebben wij het koud of warm?

Wij zijn stralende objecten en verspreiden en absorberen infrarood straling. We absorberen straling van de omgeving, zolang deze warmer zijn dan wij zijn. Dit geeft ons een warm gevoel. Het omgekeerde effect ontstaat als de omgeving kouder is dan wij zijn. We zullen dan onze warmte verspreiden naar de koudere objecten. Dit voelt koud aan.

Hetzelfde principe geldt bij het verwarmen van woningen, kantoren en andere gebouwen waar we veel uren doorbrengen. Zolang het gebouw kouder is dan wij zijn, verliezen we lichaamswarmte aan het gebouw, waardoor we koude ervaren. Of wij het koud of warm hebben heeft weinig te maken met de ruimtetemperatuur, maar juist veel met de temperatuur van de omgeving en objecten om ons heen (denk hier aan meubels, muren, vloeren, etc).

Verwarming van huizen en gebouwen met infrarood panelen

De meeste mensen verwarmen hun huis met convectie verwarming, de radiator verwarmd de lucht in de ruimte. Lucht is een slechte vervoerder voor warmte en zal direct opstijgen naar het plafond, daar waar de warmte juist niet nodig is. Hierdoor duurt het enige tijd voor een ruimte aangenaam wordt is, wat veel verlies van energie met zich mee brengt.

Een alternatief is tegenwoordig beschikbaar in de vorm van infraroodpanelen van bijvoorbeeld Herschel en Etherma LAVA. De panelen zijn gemaakt voor het verspreiden van lange golfstraling, die de ruimte gelijkmatige verwarmen tot de gewenste temperatuur. De straling wordt opgenomen door de muren en objecten en langzaam teruggeven aan de ruimte. Er ontstaat dus als het ware een 360° verwarming in het gebouw. Infrarood verwarming kan een behoorlijke besparing op energiekosten met zich meebrengen, zeker als er zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

De infraroodpanelen zijn in verschillende uitvoeringen en afmetingen verkrijgbaar. Ze kunnen naast functioneel ook een aanwinst voor uw kamer zijn. Het is namelijk mogelijk om een eigen design op het paneel te printen, waardoor het een waar sieraad wordt.

De beste elektrische infrarood verwarming

Wilt u weten welke verwarming u het beste kan aanschaffen voor uw situatie? Lees dan ons artikel: De beste elektrische verwarming. Hierin vindt u informatie en aandachtspunten waar u op moet letten om teleurstellingen te voorkomen bij de aanschaf van een elektrische infrarood verwarming.

Of neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice: 0413 - 724998 of info@heaterdirect.nl.

Wij staan klaar om uw vragen op het gebied van elektrische infrarood verwarming te beantwoorden.