De werking van Infrarood panelen en infrarood stralingswarmte. Aangezien de werking van infrarood panelen nogal wat vragen met zich meebrengt. Leggen wij u het graag uit. In de volgende video van Herschel, Sundirect en Etherma wordt de toepassing van infrarood straling voor het verwarmen van huizen, kantoren en andere gebouwen helder uitgelegd.

Infrarood stralingswarmte

Beeld u zich de aangename warmte van een kampvuur, het warme zand onder uw voeten op het strand op een zonnige dag of het aangename voorjaarszonnetje op het terras in. Dit is stralingswarmte, ook wel bekend als infrarood en het verwarmd de mensheid als sinds mensenheugenis. Infraroodverwarming is een vorm van elektrische verwarming die gebruik maakt van infraroodstraling. De warmte van langgolvige infraroodstraling voelt aan als zonnestraling. Maar zonder de schadelijke UV-stralen.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom hieronder een aantal video's die uitleggen hoe infrarood straling werkt met infraroodpanelen. Verschillende fabrikanten geven uitleg.

Infrarood straling uitleg Herschel

Infrarood straling uitleg Sundirect

Infrarood straling uitleg Etherma

Waarom hebben wij het koud of warm?

Wij mensen zijn stralende objecten. En verspreiden en absorberen infrarood straling. We absorberen straling van de omgeving, zolang deze warmer is dan wij zijn. Dit geeft ons een warm gevoel. Het omgekeerde effect ontstaat als de omgeving kouder is dan wij zijn. We zullen dan onze warmte verspreiden naar de koudere objecten. Dit voelt koud aan.

Hetzelfde principe geldt bij het verwarmen van woningen, kantoren en andere gebouwen. Zolang het deze omgeving kouder is dan wij. Verliezen wij lichaamswarmte aan de ruimte, waardoor we kou ervaren. Of wij het koud of warm hebben heeft weinig te maken met de luchttemperatuur. Maar juist veel met de temperatuur van de omgeving en objecten om ons heen (denk hier aan meubels, muren, vloeren, etc.).

Soorten infrarood straling

Infrarood straling is grofweg in drie categorieën te verdelen. Te beginnen met de eerder genoemde stralingswarmte. Dit wordt ook wel korte golfstraling genoemd. Korte golfstraling staat het dichtste bij het lichtspectrum en geeft daardoor altijd licht. Denk bijvoorbeeld aan de zon of aan een warmtelamp van een terrasheater. De korte golfstraling geeft een directe en intense warmte straling.

Hier tegenover staat lange golfstraling dat bekend is in de vorm van een convector verwarming. Dit geeft warme lucht en is daarmee geschikt om kantoren en woonruimtes die afgesloten zijn te verwarmen. De warme lucht zal zich door de ruimte gaan mengen en vervolgens de ruimte temperatuur verhogen.

Tussen deze twee golfstralingen is middellange golfstraling te vinden. Deze golfstraling heeft zowel een deel directe stralingswarmte als een deel van de warme lucht (convectie).

Verwarmen met infrarood panelen

De meeste mensen verwarmen hun huis met convectie verwarming. Een radiator die de lucht in een ruimte verwarmt. Lucht is echter een slechte vervoerder voor warmte. En zal direct opstijgen naar het plafond. De warmte bevindt zich dan waar de warmte juist niet nodig is. Om de ruimte gehele ruimte aangenaam warm te krijgen. Duurt het dus enige tijd en kost het relatief veel energie. Infrarood verwarming is effectiever. En kan een behoorlijke besparing op energiekosten met zich meebrengen. Zeker als er zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

Infrarood warmte panelen werken door infrarood straling af te geven. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die we niet kunnen zien, maar die we wel kunnen voelen als warmte. Wanneer de infraroodstraling van een infrarood warmtepaneel op een object of persoon in de ruimte valt, wordt het object of de persoon verwarmd. Dit gebeurt omdat de infraroodstraling de moleculen in het object of de persoon in beweging brengt, wat leidt tot warmte. Infrarood warmtepanelen zijn efficiënt en kunnen een ruimte snel en comfortabel verwarmen.

Infraroodstraling verwarmt dus niet de temperatuur van de ruimte, maar wel de objecten en mensen die zich erin bevinden. Binnen het bereik van een infrarood paneel ervaart u warmte. Daarbuiten wordt de ervaren warmte minder. Tenzij daar een volgende infrarood paneel hangt.

De werking van Infrarood panelen

Mensen en voorwerpen in de kamer worden aanvankelijk verwarmd door infraroodstraling. Wanneer de straling mensen en voorwerpen zoals muren, vloeren en meubels raakt. Wordt de straling omgezet in warmte. Deze voorwerpen nemen deze warmte op. De warmte wordt vervolgens door mensen en voorwerpen als convectiewarmte aan de omgeving teruggegeven. Vergelijkbaar met een muur die door de zon wordt verwarmd. En die tot laat in de avond warmte blijft afgeven. Als de zon al onder is gegaan. 

Werking infrarood panelen_heaterdirect.nl

Infraroodstralingswarmte wordt verkregen door infrarood panelen van bijvoorbeeld Herschel, Etherma en LAVA. Deze panelen zijn gemaakt voor het verspreiden van lange golfstraling. En verwarmen de ruimte gelijkmatig tot de gewenste temperatuur. De straling wordt opgenomen door de muren en objecten. En langzaam teruggeven aan de ruimte. Er ontstaat dus als het ware een 360° verwarming in het gebouw.

De infrarood warmte wordt gevoeld zolang een persoon zich binnen het bereik van een infrarood paneel bevindt. Afhankelijk van de grootte en hoogte van de ruimte, kunnen meerdere panelen nodig zijn om de ruimte effectief te verwarmen. Net zoals dit het geval is bij een centrale verwarming. 

Wanneer infraroodstraling wordt toegepast in een (goed) geïsoleerde omgeving. Blijft de warmte lang in de ruimte. Ook als er even een deur of raam wordt opengezet om te ventileren.

Infrarood panelen aanschaffen

Infrarood panelen zijn in verschillende uitvoeringen en afmetingen verkrijgbaar. Ze kunnen naast functioneel ook een aanwinst voor uw kamer zijn. Het is namelijk mogelijk om bepaalde infrarood panelen te voorzien van een eigen afbeelding. Waardoor het naast functioneel ook een mooie aanwinst is voor uw woning. Overweegt u infrarood panelen aan te schaffen? Hier treft u meer informatie over het kopen van infrarood panelen

De beste elektrische infrarood verwarming

Wilt u weten welke infrarood panelen u het beste kan aanschaffen voor uw situatie? Lees dan ons artikel: De beste elektrische verwarming. Hierin vindt u informatie en aandachtspunten waar u op moet letten om teleurstellingen te voorkomen bij de aanschaf van een elektrische infrarood verwarming.

Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.

Mocht u vragen hebben over het optimaal inrichten van een ruimte met infrarood panelen. Neem dan gerust contact op met onze klantenservice: 0413 - 724998 of info@heaterdirect.nl.. Wij staan klaar om uw vragen op het gebied van elektrische infrarood verwarming te beantwoorden. Wij helpen u graag verder.