De werking van Infrarood panelen en infrarood stralingswarmte. Aangezien de werking van infrarood panelen nogal wat vragen met zich meebrengt. Leggen wij u het graag uit. In de volgende video van Herschel wordt de toepassing van infrarood straling voor het verwarmen van huizen, kantoren en andere gebouwen helder uitgelegd.

Infrarood stralingswarmte

Beeld u zich de aangename warmte van een kampvuur, het warme zand onder uw voeten op het strand op een zonnige dag of het aangename voorjaarszonnetje op het terras in. Dit is stralingswarmte, ook wel bekend als infrarood en het verwarmd de mensheid als sinds mensenheugenis.

Infraroodverwarming is een vorm van elektrische verwarming die gebruik maakt van infraroodstraling. De warmte van langgolvige infraroodstraling voelt aan als zonnestraling. Maar zonder de schadelijke UV-stralen.

Waarom hebben wij het koud of warm?

Wij mensen zijn stralende objecten. En verspreiden en absorberen infrarood straling. We absorberen straling van de omgeving, zolang deze warmer is dan wij zijn. Dit geeft ons een warm gevoel. Het omgekeerde effect ontstaat als de omgeving kouder is dan wij zijn. We zullen dan onze warmte verspreiden naar de koudere objecten. Dit voelt koud aan.

Hetzelfde principe geldt bij het verwarmen van woningen, kantoren en andere gebouwen. Zolang het deze omgeving kouder is dan wij. Verliezen wij lichaamswarmte aan de ruimte, waardoor we kou ervaren. Of wij het koud of warm hebben heeft weinig te maken met de luchttemperatuur. Maar juist veel met de temperatuur van de omgeving en objecten om ons heen (denk hier aan meubels, muren, vloeren, etc.).

Verwarmen met infrarood panelen

De meeste mensen verwarmen hun huis met convectie verwarming. Een radiator die de lucht in een ruimte verwarmt. Lucht is echter een slechte vervoerder voor warmte. En zal direct opstijgen naar het plafond. De warmte bevindt zich dan waar de warmte juist niet nodig is. Om de ruimte gehele ruimte aangenaam warm te krijgen. Duurt het dus enige tijd en kost het relatief veel energie. Infrarood verwarming is effectiever. En kan een behoorlijke besparing op energiekosten met zich meebrengen. Zeker als er zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

Infraroodstraling verwarmt dus niet de temperatuur van de ruimte, maar wel de objecten en mensen die zich erin bevinden. Binnen het bereik van een infrarood paneel ervaart u warmte. Daarbuiten wordt de ervaren warmte minder. Tenzij daar een volgende infrarood paneel hangt.

De werking van Infrarood panelen

Mensen en voorwerpen in de kamer worden aanvankelijk verwarmd door infraroodstraling. Wanneer de straling mensen en voorwerpen zoals muren, vloeren en meubels raakt. Wordt de straling omgezet in warmte. Deze voorwerpen nemen deze warmte op. De warmte wordt vervolgens door mensen en voorwerpen als convectiewarmte aan de omgeving teruggegeven. Vergelijkbaar met een muur die door de zon wordt verwarmd. En die tot laat in de avond warmte blijft afgeven. Als de zon al onder is gegaan. 

Werking infrarood panelen_heaterdirect.nl

Infraroodstralingswarmte wordt verkregen door infrarood panelen van bijvoorbeeld Herschel, Etherma en LAVA. Deze panelen zijn gemaakt voor het verspreiden van lange golfstraling. En verwarmen de ruimte gelijkmatig tot de gewenste temperatuur. De straling wordt opgenomen door de muren en objecten. En langzaam teruggeven aan de ruimte. Er ontstaat dus als het ware een 360° verwarming in het gebouw.

De infrarood warmte wordt gevoeld zolang een persoon zich binnen het bereik van een infrarood paneel bevindt. Afhankelijk van de grootte en hoogte van de ruimte, kunnen meerdere panelen nodig zijn om de ruimte effectief te verwarmen. Net zoals dit het geval is bij een centrale verwarming. 

Wanneer infraroodstraling wordt toegepast in een (goed) geïsoleerde omgeving. Blijft de warmte lang in de ruimte. Ook als er even een deur of raam wordt opengezet om te ventileren.

Infrarood panelen kopen

Infrarood panelen zijn in verschillende uitvoeringen en afmetingen verkrijgbaar. Ze kunnen naast functioneel ook een aanwinst voor uw kamer zijn. Het is namelijk mogelijk om bepaalde infrarood panelen te voorzien van een eigen afbeelding. Waardoor het naast functioneel ook een mooie aanwinst is voor uw woning.

De beste elektrische infrarood verwarming

Wilt u weten welke infrarood panelen u het beste kan aanschaffen voor uw situatie? Lees dan ons artikel: De beste elektrische verwarming. Hierin vindt u informatie en aandachtspunten waar u op moet letten om teleurstellingen te voorkomen bij de aanschaf van een elektrische infrarood verwarming.

Mocht u vragen hebben over het optimaal inrichten van een ruimte met infrarood panelen. Neem dan gerust contact op met onze klantenservice: 0413 - 724998 of info@heaterdirect.nl.. Wij staan klaar om uw vragen op het gebied van elektrische infrarood verwarming te beantwoorden. Wij helpen u graag verder.