Infrarood panelen kopen? Steeds meer mensen overwegen infrarood verwarming in de vorm van elektrische infrarood panelen. Maar waarom kiezen steeds meer mensen ervoor om infrarood panelen te kopen? In dit artikel leggen we u graag de werking en de voordelen van het gebruik van infrarood panelen uit.

Voordat u infrarood panelen koopt

Voordat u infrarood panelen koopt is het goed om te weten hoe ze werken. Infrarood panelen stralen infrarood uit. Infrarood straling is een soort verwarming die we eigenlijk allemaal kennen. De meest bekende infrarood straling komt namelijk van de zon. De zon geeft namelijk directe stralingswarmte en is daarmee een onderdeel van infrarood verwarming.

Straling infrarood paneel is niet schadelijk

De infrarood panelen uit ons assortiment hebben dezelfde stralingswarmte als de zon. Ze zijn dus met elkaar te vergelijken met betrekking tot de warmte die je ervan ervaart. Het grootste verschil is dat de zon naast de infrarood straling ook nog uv-straling geeft. Dit is het deel dat niet gezond is en waardoor je kunt verbranden.

Gelukkig is infrarood straling niet schadelijk voor de gezondheid en geeft een infrarood paneel alleen dit type straling. Uv-straling zal een infrarood paneel dus niet uitstralen waardoor je er net zo lang bij kunt blijven zitten als je wil. Het is dus net alsof je in de zon zit zonder dat je kunt verbranden.

Infrarood panelen in de praktijk

Hoe werken infrarood panelen dan precies? Zoals gezegd geeft een infrarood paneel stralingswarmte. Deze warmte wordt door alle objecten, muren en personen in de ruimte opgenomen. Wanneer zij warmer zijn dan hun omgeving, geven zij weer warmte af in de ruimte. Hierdoor wordt de desbetreffende ruimte geleidelijk opgewarmd. Het grootste voordeel van infrarood panelen is dat een ruimte aangenaam en rustig opwarmt. Het nadeel is dat het net even wat langer duurt dan bijvoorbeeld warme lucht die in de ruimte wordt geblazen.

De straling van infrarood panelen zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Waardoor het zowel laag bij de vloer als hoog bij het plafond ongeveer dezelfde temperatuur heeft. Het grote voordeel is dat het sneller een prettig gevoel geeft. In tegenstelling tot een ouderwetse radiator. De warmte van een radiator circuleert namelijk veel meer. Hierdoor wordt bij het plafond vaak warmer dan waar de warmte gewenst is.

Welke infrarood panelen kopen voor mijn situatie?

Er zijn verschillende soorten en maten infrarood panelen. Zo zijn er infrarood panelen voor de diverse leefruimtes, kantoorruimte en werkplekken. En zijn er infrarood panelen voor specifieke plaatsen zoals de wand, plafond, mobiel en vrijstaand. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten situaties. Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.

Infrarood panelen wand

Infrarood panelen voor aan de wand koopt u wanneer plafondbevestiging niet mogelijk of wenselijk is. Panelen voor aan de wand zijn te vinden in diverse wattages tussen de 100 en 2200 Watt. De panelen zijn geschikt voor zowel hoofd- als bijverwarming. Door de panelen aan de wand te hangen, kunnen ze vrijwel direct bij een zitplek worden gemonteerd. Groot voordeel hiervan is dat de warmtebron direct bij de plek hangt waar de warmte gewenst is. Nadeel hiervan is dat er vaak een kast of tafel in de weg staat om de straling breed uit te dragen. Hierdoor is er een beperkter gebied dat direct verwarmd kan worden. Dit en meer geeft daarom de voorkeur om infrarood panelen te monteren aan het plafond.

Infrarood panelen plafond

Infrarood panelen voor aan het plafond. Deze zijn er in wattages tussen de 250 en 1500 Watt. Ook deze panelen zijn geschikt voor zowel hoofd- als bijverwarming. Infrarood panelen aan het plafond kunnen direct boven de plek worden gemonteerd waar de warmte gewenst is. Het grote voordeel hiervan is dat iedereen in een zithoek dezelfde warmte ervaart. Tevens kan een infrarood paneel aan het plafond een hogere oppervlakte temperatuur bereiken en daardoor meer warmte geven. Ten slotte zal er ook een breder gebied aangestraald kunnen worden waardoor er meer mensen, objecten en muren opgewarmd worden. Mochten wij de keuze hebben dan zouden we altijd voor een plafondmontage kiezen.

Let op! Er zijn infrarood panelen die geschikt zijn voor zowel aan het plafond als aan de muur. Maar er zijn ook infrarood plafond panelen die niet geschikt zijn om aan de wand te monteren. Dit heeft te maken met de aanwezigheid of afwezigheid van een thermische zekering. Een beveiliging die het paneel uitschakelt wanneer hier iets overheen wordt gehangen (zoals een kledingstuk of handdoek). Bij infrarood panelen die uitsluitend voor het plafond zijn ontbreekt deze zekering.

Verplaatsbare infrarood panelen

Wat ook erg handig is, zijn de verplaatsbare infrarood panelen. Deze zijn verkrijgbaar tussen de 500 en 750 Watt. Een verplaatsbaar infrarood paneel is optimaal geschikt om kleinere ruimtes te verwarmen zonder de gehele ruimte te moeten verwarmen. Daarmee zijn ze ideaal voor bijvoorbeeld een werkplek of slaapkamer. Het grote voordeel van dit type is dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn en dus ook naar andere woonruimtes meegenomen kunnen worden. Hierdoor heb je altijd een verwarming bij de hand.

Infrarood panelen badkamer

Ten slotte zijn er ook speciale infrarood panelen voor de badkamer. Deze infrarood panelen hebben namelijk een hogere ip waarde nodig zodat ze goed beschermd zijn tegen het vocht dat in de badkamer te vinden is. De panelen zijn te vinden tussen de 250 en 1250 Watt.

Alle infrarood panelen zijn aan te sluiten op het normale netstroom. Daarmee zijn ze direct aan en uit te zetten met een simpele wandschakelaar. Toch liever het paneel al eerder warm laten worden zodat de ruimte al opgewarmd is voordat u thuis bent? Dan is het ook mogelijk om het infrarood paneel draadloos of bedraad aan te sluiten op een thermostaat.

Welk merk infrarood panelen kopen?

Binnen de markt van elektrisch verwarmen bevinden zich verschillende producenten en merken. Op basis van onze ervaringen vertrouwen wij op merken zoals: Etherma, LAVA, Sundirect, Herschel, Ecosun. Deze merken kwalificeren zich met infrarood panelen die:

  • De minimaal benodigde oppervlakte temperatuur halen. Want infrarood straling is pas van kracht vanaf een temperatuur van ongeveer 80 graden.
  • Een goed isolatie hebben aan de achterzijde waardoor het 'weglekken' van warmte wordt voorkomen.
  • En voorzien zijn van een extra binnenlaag die zorgdraagt voor een egale warmteverdeling over het hele paneel. Zodat het het paneel overal ongeveer dezelfde warmte uitstraalt.

Meer informatie over de kwaliteit van infrarood panelen: De beste infrarood panelen voor elektrisch verwarmen

Infrarood panelen kopen op basis van een advies op maat

Overweegt u infrarood panelen te kopen. Maar weet u niet welke infrarood panelen u moet kopen. Of wilt u gewoon wat extra informatie over uw situatie. Vraag vrijblijvend een advies op maat voor uw situatie? Wij zijn te bereiken via telefoon op 0413-724998 of via mail op info@heaterdirect.nl. Of vul ons gratis advies op maat formulier in. Wij zullen u altijd van een vrijblijvend en passend advies voorzien.