Een veel gestelde vraag is of infrarood straling slecht is voor je gezondheid. Een infrarood paneel geeft immers prettiger warmte, maar het moet niet schadelijk zijn. In dit artikel geven we het antwoord.

Wat is infrarood straling?

Voordat we antwoord geven op de vraag of infrarood straling slecht is voor de gezondheid, leggen we graag eerst uit wat infrarood straling is. Infrarood straling is een soort straling dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Net als UV straling ligt infrarood straling buiten het zichtbare licht. UV licht is links van het zichtbare licht te vinden, infrarood licht is er rechts van te vinden.

Infrarood Straling Gezondheid

In de afbeelding is ook direct te zien dat infraroodstraling in drie verschillende categorieën is opgedeeld. Deze zijn beter bekend onder de noemers: 'korte golf infraroodstraling', 'middellange golf infraroodstraling' en lange golf infraroodstraling'.

Iedere golfstraling heeft zo zijn eigen soort warmte. Zo geeft de korte golf straling een direct stralingswarmte, de middellange golfstraling geeft een deel stralingswarmte en een deel convectiewarmte en ten slotte geeft de lange golf straling alleen convectiewarmte.

Stralingswarmte

Stralingswarmte is directe warmte die we vooral kennen als de warmte van de zon. Zodra we in de zon staan voelen we direct een hoop warmte, terwijl we op hetzelfde moment in de schaduw die directe warmte niet voelen. Het grote voordeel is dat alles en iedereen die binnen het stralingsgebied staan direct opgewarmd worden. Dus ook bijvoorbeeld een tafel en muur in huis. Die vervolgens deze warmte weer door gaan geven in de ruimte. Op deze manier wordt de kamer geleidelijk opgewarmd. Het nadeel van stralingswarmte is dat zodra iemand buiten het stralingsgebied komt ook direct kou zal voelen. Men staat immers niet meer in de warmte straling.

Convectiewarmte

Daartegenover is convectiewarmte te vinden. Deze warmte kennen we vooral van de radiatoren die in de meeste huizen hangen. Convectiewarmte geeft warme lucht en zal daarmee de ruimte gaan vullen met warmte. Het grote voordeel is dat hierdoor sneller een grotere ruimte gevuld zal zijn met warmte. Dit komt doordat de warme lucht de ruimte in geduwd wordt. Het nadeel is dat de warme lucht veel gevoeliger is voor tocht of luchtverplaatsing. Zodra er een raam of deur open gezet wordt, zal de warmte direct naar de kou trekken en dus uit huis trekken. Tevens zal de warmte verdeling minder zijn, omdat de warmte circulatie (warme lucht stijgt, koude lucht blijft beneden) veel groter is dan bij stralingswarmte.

Is infrarood straling slecht voor de gezondheid?

Dan de vraag waar het eigenlijk om draait. Nee, infrarood straling is niet slecht voor de gezondheid. We hadden het er eerder over dat de infrarood straling lijkt op de warmte van de zon. We weten allemaal dat we niet te lang in de zon kunnen zitten, omdat we anders kunnen verbranden. Dit heeft echter alles te maken met de UV straling die van de zon af komt. Infrarood straling heeft deze UV straling niet en is daardoor niet schadelijk voor de gezondheid. Sterker nog, infraroodstraling kan zelfs gezond zijn. Het wordt namelijk niet voor niets gebruikt bij sommige behandelingen van een fysiotherapeut.

Huis-Elektrisch-Verwarmen-met-Infrarood-Panelen_advies_heaterdirect.nl_

Advies over infrarood verwarming?

Bent u op zoek naar het juiste advies over een infrarood verwarming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder en zijn te bereiken op 0413-724998 of info@heaterdirect.nl. Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.