In Nederland zijn er verschillende warmtepanelen beschikbaar, elk met een verschillend energieverbruik. Het belangrijkste om te weten is dat elk infraroodpaneel volgens de vuistregel 100% van de geleverde energie omzet in warmte. Maar de vraag is hoe deze percentages zich verhouden tot de drie soorten warmtetypes en waarom dit essentieel is bij het selecteren van hoogwaardige panelen.

Energie-efficiëntie van infraroodpanelen

Bij het kiezen van een warmtepaneel is energie-efficiëntie een belangrijke factor om rekening mee te houden. De mate waarin het paneel energie omzet in warmte kan een aanzienlijk verschil maken in termen van kosten en milieuvriendelijkheid. Bent u op zoek naar meest energiezuinige infrarood panelen. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten voor een bewuste duurzame keuze.

De drie soorten warmtetypes

Om de energie-efficiëntie van een infraroodpaneel te begrijpen, is het essentieel om bekend te zijn met de drie soorten warmtetypes: stralingswarmte, convectiewarmte en geleidingswarmte.

  1. Stralingswarmte

Stralingswarmte is een uiterst efficiënte vorm van warmteoverdracht. Stralingswarmte draagt de warmte direct over aan objecten en mensen in de ruimte. Zonder dat de lucht daartussen verwarmd wordt. Dit resulteert in een snellere en doelgerichte opwarming van de omgeving. Energiezuinige infrarood panelen maken optimaal gebruik van deze stralingswarmte om de gewenste warmteafgifte te garanderen.

  1. Convectiewarmte

Convectiewarmte ontstaat door het verwarmen van de lucht in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht stijgt en er circulatie ontstaat. Hoewel convectiewarmte een effectieve manier kan zijn om een ruimte gelijkmatig te verwarmen, kan het ook leiden tot ongewenst energieverlies. Het meest energiezuinige warmtepaneel van Nederland minimaliseert dit energieverlies door de nadruk te leggen op stralingswarmte.

  1. Geleidingswarmte

Geleidingswarmte vindt plaats wanneer warmte rechtstreeks wordt overgedragen via fysiek contact. Bijvoorbeeld wanneer een persoon een verwarmd oppervlak aanraakt en de warmte wordt overgedragen aan het lichaam. Hoewel geleidingswarmte in bepaalde situaties nuttig kan zijn, speelt het over het algemeen een minder prominente rol bij infraroodverwarmingssystemen.

Efficiëntie van Infraroodverwarming

De efficiëntie van infraroodverwarming verwijst naar de hoeveelheid bruikbare infraroodstraling die een infraroodpaneel aan de voorkant uitstraalt, in verhouding tot de gebruikte elektrische energie.

De efficiëntie wordt weergegeven als een percentage. Bijvoorbeeld, een efficiëntie van 60% betekent dat wanneer er 1000 Watt aan stroom wordt toegevoerd, het infraroodpaneel 600 Watt aan nuttige infraroodstraling aan de voorkant produceert. De overblijvende 400 Watt wordt gebruikt voor infraroodstraling aan de achterkant van het paneel, het opwarmen van het paneelmateriaal zelf en een klein deel voor convectie.

Voor infraroodverwarming geldt een maximale haalbare efficiëntie. Deze efficiëntie wordt bepaald door een complexe formule, waarvan het resultaat voornamelijk afhangt van de oppervlaktetemperatuur van het infraroodpaneel.

Formule voor het berekenen van de efficiëntie van infraroodverwarming

De exacte formule voor het berekenen van de efficiëntie van infraroodverwarming is vrij complex en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het ontwerp van het infraroodpaneel en de gebruikte materialen. Over het algemeen kan de efficiëntie (η) worden berekend met behulp van de volgende formule:

η = (Nuttige infraroodstraling / Inkomende elektrische energie) × 100%

Hierbij wordt "Nuttige infraroodstraling" gemeten aan de voorkant van het infraroodpaneel, en "Inkomende elektrische energie" is de hoeveelheid elektriciteit die het paneel verbruikt.

Het is belangrijk op te merken dat de precieze parameters en coëfficiënten in deze formule kunnen variëren op basis van het specifieke type infraroodverwarming en de technische specificaties van het paneel. Het is dus raadzaam om de informatie te raadplegen die wordt verstrekt door de fabrikant van het infraroodpaneel voor nauwkeurige gegevens met betrekking tot de efficiëntieberekening.

Het belang van kwaliteitspanelen

Bij het kiezen van een infraroodpaneel is het van essentieel belang om te investeren in kwaliteit. Kwaliteitspanelen bieden niet alleen een hogere energie-efficiëntie, maar hebben ook een langere levensduur en leveren betere prestaties. Het meest energiezuinige warmtepaneel van Nederland staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en biedt een betrouwbare en duurzame verwarmingsoplossing.

Nieuwe regels voor Energiezuinige Infrarood Panelen

Volgens een nieuwe regel, genaamd IEC 60675-3, is bepaald hoe goed elektrische verwarmingstoestellen warmte uitstralen. En bij welke waarden er daadwerkelijk sprake is van infraroodverwarmingspanelen.

Het belangrijkste kwaliteitscriterium voor de infraroodpanelen is het stralingsrendement. Dit geeft aan hoe goed de warmte zicht verspreid in de kamer. Een echte infraroodverwarming moet een stralingsrendement hebben van meer dan 40%, volgens Dr. Peter Kosack van de Technische Universiteit van Kaiserslautern. Let dus op wanneer u infraroodpanelen aanschaft. Want niet alle verwarmingspanelen die als infraroodverwarming worden verkocht, voldoen aan deze norm.

Welke infrarood panelen voldoen aan de norm?

Verschillende fabrikanten (waaronder Etherma LAVA, Herschel, Sundirect, Ecosun) laten hun verwarmingspanelen testen met als doel de naam infrarood paneel te mogen gebruiken.

Etherma LAVA

ETHERMA heeft de populaire LAVA® BASIC-DM-serie officieel laten testen volgens de regels van IEC 60675-3 door Ingenieurbüro Peutz. De resultaten bevestigen dat de panelen ruimschoots voldoen aan de vereiste 40% stralingsrendement. Hierdoor zijn alle producten in de LAVA® BASIC-DM-serie te beschouwen als infraroodverwarming volgens IEC 60675-3.

Het vinden van de beste infrarood panelen kan een hele uitdaging zijn. Lees meer over de kenmerken van de goede infraroodpanelen.

Energiezuinige Infrarood Panelen Kopen

Het kiezen van een energiezuinig Infraroodpaneel is een verstandige keuze voor wie waarde hecht aan duurzaamheid en kostenbesparing. Door inzicht te hebben in hoe energieverbruik wordt omgezet in warmte. En kennis te hebben van de drie soorten warmtetypes. Kan vervolgens een weloverwogen beslissing worden genomen. Investeer in kwaliteit en geniet van een efficiënte, comfortabele en milieuvriendelijke verwarming in uw woning of kantoor.

Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.