In Nederland zijn er verschillende warmtepanelen beschikbaar, elk met een verschillend energieverbruik. Het belangrijkste om te weten is dat elk infraroodpaneel volgens de vuistregel 100% van de geleverde energie omzet in warmte. Maar de vraag is hoe deze percentages zich verhouden tot de drie soorten warmtetypes en waarom dit essentieel is bij het selecteren van hoogwaardige panelen.

Energie-efficiëntie van infraroodpanelen

Bij het kiezen van een warmtepaneel is energie-efficiëntie een belangrijke factor om rekening mee te houden. De mate waarin het paneel energie omzet in warmte kan een aanzienlijk verschil maken in termen van kosten en milieuvriendelijkheid. Bent u op zoek naar meest energiezuinige infrarood panelen. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten voor een bewuste duurzame keuze.

EEF Factor: De maatstaf voor energie-efficiëntie bij infraroodpanelen

De EcoDesign Efficiency Factor (EEF) is een maatstaf voor de energie-efficiëntie van infraroodpanelen. Een EEF van tenminste 38% betekent dat het paneel minstens 38% van de energie die het verbruikt omzet in bruikbare warmte. De overige 62% gaat verloren als energieverlies.

Een hoger EEF-percentage betekent dus dat het paneel energiezuiniger is. Infraroodpanelen met een EEF van 38% of hoger verbruiken minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als panelen met een lager EEF.

De EEF is berekend op basis van de volgende factoren:

 • Het stralingsrendement: Dit is het percentage van de energie die het paneel omzet in infraroodstraling.
 • Het convectierende rendement: Dit is het percentage van de energie die het paneel omzet in convectiewarmte.
 • Het conductierende rendement: Dit is het percentage van de energie die het paneel omzet in geleidingswarmte.

De drie soorten warmtetypes verder toegelicht

Om de energie-efficiëntie van een infraroodpaneel te begrijpen, is het essentieel om bekend te zijn met de drie soorten warmtetypes: stralingswarmte, convectiewarmte en geleidingswarmte.

 1. Stralingswarmte

Stralingswarmte is een uiterst efficiënte vorm van warmteoverdracht. Stralingswarmte draagt de warmte direct over aan objecten en mensen in de ruimte. Zonder dat de lucht daartussen verwarmd wordt. Dit resulteert in een snellere en doelgerichte opwarming van de omgeving. Energiezuinige infrarood panelen maken optimaal gebruik van deze stralingswarmte om de gewenste warmteafgifte te garanderen.

 1. Convectiewarmte

Convectiewarmte ontstaat door het verwarmen van de lucht in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht stijgt en er circulatie ontstaat. Hoewel convectiewarmte een effectieve manier kan zijn om een ruimte gelijkmatig te verwarmen, kan het ook leiden tot ongewenst energieverlies. Het meest energiezuinige warmtepaneel van Nederland minimaliseert dit energieverlies door de nadruk te leggen op stralingswarmte.

 1. Geleidingswarmte

Geleidingswarmte vindt plaats wanneer warmte rechtstreeks wordt overgedragen via fysiek contact. Bijvoorbeeld wanneer een persoon een verwarmd oppervlak aanraakt en de warmte wordt overgedragen aan het lichaam. Hoewel geleidingswarmte in bepaalde situaties nuttig kan zijn, speelt het over het algemeen een minder prominente rol bij infraroodverwarmingssystemen.

Efficiëntie van Infraroodverwarming

De efficiëntie van infraroodverwarming verwijst naar de hoeveelheid bruikbare infraroodstraling die een infraroodpaneel aan de voorkant uitstraalt, in verhouding tot de gebruikte elektrische energie.

De efficiëntie wordt weergegeven als een percentage. Bijvoorbeeld, een efficiëntie van 60% betekent dat wanneer er 1000 Watt aan stroom wordt toegevoerd, het infraroodpaneel 600 Watt aan nuttige infraroodstraling aan de voorkant produceert. De overblijvende 400 Watt wordt gebruikt voor infraroodstraling aan de achterkant van het paneel, het opwarmen van het paneelmateriaal zelf en een klein deel voor convectie.

Voor infraroodverwarming geldt een maximale haalbare efficiëntie. Deze efficiëntie wordt bepaald door een complexe formule, waarvan het resultaat voornamelijk afhangt van de oppervlaktetemperatuur van het infraroodpaneel.

Formule voor het berekenen van de efficiëntie van infraroodverwarming

De exacte formule voor het berekenen van de efficiëntie van infraroodverwarming is vrij complex en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het ontwerp van het infraroodpaneel en de gebruikte materialen. Over het algemeen kan de efficiëntie (η) worden berekend met behulp van de volgende formule:

η = (Nuttige infraroodstraling / Inkomende elektrische energie) × 100%

Hierbij wordt "Nuttige infraroodstraling" gemeten aan de voorkant van het infraroodpaneel, en "Inkomende elektrische energie" is de hoeveelheid elektriciteit die het paneel verbruikt.

Het is belangrijk op te merken dat de precieze parameters en coëfficiënten in deze formule kunnen variëren op basis van het specifieke type infraroodverwarming en de technische specificaties van het paneel. Het is dus raadzaam om de informatie te raadplegen die wordt verstrekt door de fabrikant van het infraroodpaneel voor nauwkeurige gegevens met betrekking tot de efficiëntieberekening.

Wat zijn hoge kwaliteit infrarood panelen?

Bij het kiezen van een infraroodpaneel is het van essentieel belang om te investeren in kwaliteit. Kwaliteitspanelen bieden niet alleen een hogere energie-efficiëntie, maar hebben ook een langere levensduur en leveren betere prestaties. Het meest energiezuinige warmtepaneel van Nederland staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en biedt een betrouwbare en duurzame verwarmingsoplossing.

Regels voor Energiezuinige Infrarood Panelen

Volgens een nieuwe regel, genaamd IEC 60675-3, is bepaald hoe goed elektrische verwarmingstoestellen warmte uitstralen. En bij welke waarden er daadwerkelijk sprake is van infraroodverwarmingspanelen.

Het belangrijkste kwaliteitscriterium voor de infraroodpanelen is het stralingsrendement. Dit geeft aan hoe goed de warmte zicht verspreid in de kamer. Een echte infraroodverwarming moet een stralingsrendement hebben van meer dan 40%, volgens Dr. Peter Kosack van de Technische Universiteit van Kaiserslautern. Let dus op wanneer u infraroodpanelen aanschaft. Want niet alle verwarmingspanelen die als infraroodverwarming worden verkocht, voldoen aan deze norm.

Keurmerk voor infraroodpanelen

Om consumenten meer zekerheid te geven over de kwaliteit en veiligheid van infraroodpanelen is er een keurmerk voor infrarood panelen ontwikkeld, genaamd Quality Label Infrared. Dit keurmerk is ontwikkeld door de European Infrared Heating Alliance (EIHA), Stichting Binnenklimaattechniek en ingenieursbureau Peutz.

Waarom is een keurmerk voor infrarood panelen belangrijk

Het keurmerk garandeert dat infraroodpanelen:

 • Voldoen aan de nieuwste norm (IEC60675-3)
 • Minimaal 40% stralingswarmte afgeven (de rest is convectie en conductie)
 • CE-gecertificeerd zijn
 • Geproduceerd zijn volgens een gecontroleerd proces
 • Een EcoDesign Efficiency Factor van tenminste 38% hebben

Meer informatie

Welke infrarood panelen voldoen aan de norm?

Verschillende fabrikanten (waaronder Etherma LAVA, Herschel, Sundirect, Ecosun) laten hun verwarmingspanelen testen met als doel de naam infrarood paneel te mogen gebruiken.

Etherma LAVA

ETHERMA heeft de populaire LAVA® BASIC-DM-serie officieel laten testen volgens de regels van IEC 60675-3 door Ingenieurbüro Peutz. De resultaten bevestigen dat de panelen ruimschoots voldoen aan de vereiste 40% stralingsrendement. Hierdoor zijn alle producten in de LAVA® BASIC-DM-serie te beschouwen als infraroodverwarming volgens IEC 60675-3.

Sundirect

Ook Sundirect werkte in maart 2024 samen met TU Dresden om de stralingsefficiëntie te meten volgens de IEC60675-3 norm voor de Sundirect IC Plus-lijn. De behaalde stralingsefficiëntie was 70,8% gemonteerd aan het plafond, wat de minimumvereisten van de IEC60675-3 norm ruimschoots overschreed.

Het vinden van de beste infrarood panelen kan een hele uitdaging zijn. Lees meer over de kenmerken van de goede infraroodpanelen.

Energiezuinige Infrarood Panelen Kopen

Het kiezen van een energiezuinig Infraroodpaneel is een verstandige keuze voor wie waarde hecht aan duurzaamheid en kostenbesparing. Door inzicht te hebben in hoe energieverbruik wordt omgezet in warmte. En kennis te hebben van de drie soorten warmtetypes. Kan vervolgens een weloverwogen beslissing worden genomen. Investeer in kwaliteit en geniet van een efficiënte, comfortabele en milieuvriendelijke verwarming in uw woning of kantoor.

Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.