Gezien de huidige tijden en de oplopende gasprijzen wordt de vraag naar elektrische verwarming voor de woonkamer steeds concreter. Daarnaast speelt ook het doel van de overheid om in 2050 van het gas af te zijn mee. De woonkamer zal dan de eerste ruimte zijn om elektrisch te gaan verwarmen. In dit artikel geven we de mogelijkheden om de woonkamer elektrisch te verwarmen.

Woonkamer elektrisch verwarmen

De eerste ruimte die altijd verwarmd moet zijn, is de woonkamer. Hier zit je immers de meeste tijd dat je thuis bent samen met je gezin of familie en vrienden. Daarom zal het belangrijk zijn om een aangename temperatuur te hebben. Om minder CO2 uit te stoten gaan we geleidelijk allemaal van het aardgas af en is er een andere manier nodig om de woonkamer te verwarmen. Elektrische verwarming is daarbij een goed toepasbare optie.

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om de woonkamer elektrisch te verwarmen, namelijk elektrische infrarood panelen, elektrische convectoren en elektrische vloerverwarming. Naast dat er minder CO2 uitstoot plaatsvindt, is het ook nog eens goedkoper op de energierekening. Zeker als u ook nog eens zonnepanelen hebt, is elektrische verwarming ideaal. Onderstaand zullen we de verschillende opties met u doornemen.

Elektrische infrarood panelen

De eerste optie om de woonkamer elektrisch te verwarmen zijn infrarood panelen. De naam zegt het eigenlijk al, deze panelen werken op infrarood verwarming. Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, groottes en wattages. Daarbij zijn sommige van deze panelen geschikt om aan het plafond te monteren en anderen aan de wand.

Infrarood panelen geven stralingswarmte dat de objecten en personen in de ruimte zal verwarmen. Dit zal dus niet de lucht verwarmen, maar de tafels, stoelen en muren. Hierdoor zullen ook deze objecten weer warmte gaan afgeven in de ruimte. Hierdoor is er een geleidelijke warmte voelbaar dat minder gevoelig is als bijvoorbeeld een raam of een deur open gaat. Ook zorgen infrarood panelen ervoor dat de temperatuur in de hele ruimte waar de straling reikt ongeveer hetzelfde zal zijn.

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om elektrische infrarood panelen aan te sturen. De eerste mogelijkheid is om de infrarood panelen aan te sluiten op een wandschakelaar. Hiermee kan het paneel op ieder moment aan of uit gezet worden. Liever al een voorverwarmde woonkamer? Dan is een paneel schakelen op een thermostaat de optie. Dit kan bijvoorbeeld met de Ecosun infrarood panelen. Naast de thermostaat ook via een app op de telefoon aansturen? Maak dan gebruik van de Herschel Select XLS (standaard voorzien van een ontvanger) in combinatie met de thermostaat T-MT.

Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.

Voordelen infrarood panelen

 • Geleidelijke en goed verdeelde warmte
 • Minder warmte circulatie door directere warmte
 • Verwarmt andere objecten in plaats van de lucht
 • Infrarood verwarming is goed voor de spieren
 • Aansturing via thermostaat of app op de telefoon mogelijk
 1. Ecosun Infrarood Paneel 600 en 700 watt systeemplafond
  Ecosun Plafond Infraroodpaneel

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 159,00 Incl. BTW
 1. Herschel Select XLS
  Herschel Select XLS

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 278,00 Incl. BTW

Elektrische convectoren

Een tweede optie zijn de elektrische convectoren. Elektrische convectoren zijn alleen geschikt om aan de muur te monteren, omdat ze anders de warme lucht niet in de ruimte kunnen blazen. Daarbij zijn de verkrijgbaar in verschillende groottes en wattages.

Wat is een elektrische convector? De elektrische convectoren verwarmen op een hele andere manier dan de elektrische infrarood panelen. In tegenstelling tot de infrarood panelen geven deze convectoren namelijk wel warme lucht. Hiermee zal de ruimte 'vol geblazen' worden met warmte. Koude lucht zal aangezogen worden door de convectoren om vervolgens aan de voorzijde weer warme lucht uit te stoten. De warme lucht zal er sneller voor zorgen dat de woonkamer warm aanvoelt, maar zal hierdoor ook gevoeliger zijn voor een raam of deur die open gaat.

Om de elektrische convectoren is er in principe alleen een stopcontact nodig. De convectoren zijn namelijk voorzien van een aan/uit schakelaar en ingebouwde thermostaat. Om de stroom volledig van de convector af te halen, kan er nog een wandschakelaar tussen de convector en het stopcontact gezet worden. De temperatuur kan altijd ingesteld worden op de convector. Convectoren die instelbaar zijn met een weekprogramma en voorzien van een kinderslot zijn de Etherma Serena ECO convectoren. Wilt u de convectoren onder een laag raam plaatsen waardoor de convectoren niet te hoog mogen zijn? Dan is de Etherma CL ECO de juiste keuze.

Voordelen

 • Snel een warme woonkamer
 • Warmte wordt aan de voorzijde van de convector de ruimte in geblazen
 • Temperatuur instelbaar op de convector zonder extra thermostaten of ontvangers
 1. Etherma Convector Serena
  Etherma Convector Serena

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 179,00 Incl. BTW

Elektrische vloerverwarming

Ten slotte is het ook mogelijk om de woonkamer te verwarmen met elektrische vloerverwarming. De elektrische vloerverwarming wordt onder de ondergrond geplaatst en is verkrijgbaar in verschillende lengtes en wattages. Tevens is de vloerverwarming te verkrijgen voor diverse ondergronden, zoals laminaat of beton.

Een veel gestelde vraag is of elektrische vloerverwarming ook geschikt is als hoofdverwarming. Het antwoord hierop is: Ja!. Om vloerverwarming goed te laten renderen is het wel nodig om de wanden, ramen en vloer onder de vloerverwarming goed te isoleren zodat er geen warmte verloren gaat. Elektrische vloerverwarming werkt net als infrarood panelen met infrarood verwarming. Koude voeten zullen verleden tijd zijn, omdat u letterlijk op de warmte loopt.

De vloerverwarming wordt door de hele woonkamer gelegd (behalve op de plekken waar permanent iets op staat zoals een kast, tapijt of bank). Hierdoor wordt heel de woonkamer geleidelijk opgewarmd. De warmte wordt namelijk opgenomen door de vloer en van daaruit steeds verder verspreid. Omdat de verwarming op de vloer ligt, zal het direct het gedeelte gaan opwarmen waar men zit. Het hoeft dus niet eerst een meter vanaf het plafond naar beneden te verwarmen.

Elektrische vloerverwarming kan aangestuurd worden met een wandschakelaar. Dit is echter niet te adviseren, omdat de vloerverwarming een tijdje nodig heeft om op te warmen en warmte af te geven in de ruimte. Een constante temperatuur is bij deze verwarming een stuk prettiger. Een thermostaat is daarom altijd aan te raden. Wilt u elektrische vloerverwarming onder een laminaatvloer plaatsen? Dan is de Etherma Laminotherm de meest geschikte optie. Heeft u een tegelvloer liggen? Dan kunt u beter kiezen voor de Etherma DS vloerverwarming.

 1. Etherma DS Elektrische Vloerverwarming Thermostaat eTwist Basic
  Etherma DS Elektrische Vloerverwarming Thermostaat eBasic

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 296,00 Incl. BTW
 1. Etherma Laminotherm Elektrische Vloerverwarming Thermostaat eTwist Basic
  Etherma Laminotherm Elektrische Vloerverwarming Thermostaat eBasic

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  Vanaf € 299,00 Incl. BTW

Voorbeelden elektrische verwarming woonkamer

Om een idee te geven hoeveel wattage er nodig is om een woonkamer geheel te verwarmen met infrarood panelen hebben we een aantal voorbeelden gemaakt. Let op dat dit alleen geldt voor verwarming met infrarood panelen.

Wilt u liever de woonkamer geleidelijk steeds meer elektrisch verwarmen, dan zal er in eerste instantie sprake zijn van bijverwarming. Ook hiervoor hebben we een aantal voorbeelden gemaakt om u een inzicht te geven hoeveel infrarood panelen er nodig zijn en in welk wattage.

Advies op maat elektrische verwarming woonkamer

Kiezen voor een elektrische convector of infrarood verwarming is een keuze die u zelf moet maken. Voor iedereen voelt warmte namelijk anders en beide soorten warmte hebben zijn voordelen. We adviseren u natuurlijk graag over de mogelijkheden en de voor- en nadelen over elektrische verwarming van de woonkamer in uw situatie. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op. We zijn bereikbaar op 0413-724998 of info@heaterdirect.nl.

Huis-Elektrisch-Verwarmen-met-Infrarood-Panelen_advies_heaterdirect.nl_