Infraroodverwarming: je ziet het steeds vaker terug in huizen, kantoren, kerken en bedrijfshallen. De belangrijkste redenen? Infraroodverwarming is duurzaam, efficiënt én stijlvol. Maar hoe werkt verwarmen door middel van infrarood precies? En wat zijn de voordelen ten opzichte van conventionele verwarmingssystemen? We zetten het voor u op een rijtje.

Infraroodverwarmers voor elke ruimte

Infrarood verwarming is een gemakkelijke en duurzame manier om van je huis een aangenaam warm én stijlvol thuis te maken. Infraroodpanelen zijn hele geschikte verwarmers voor verschillende typen ruimtes, ze zijn gebruiksvriendelijk en verkrijgbaar in uiteenlopende designs. Anders dan bij andere, conventionele verwarmingssystemen kunnen infraroodverwarmingspanelen helemaal worden afgestemd op de ruimte, de kamer (van woonkamer en slaapkamer tot werkplek), een kantoorpand, winkel, horecazaak, boot (zoals pleziervaart), terras of balkon, vakantiehuis, caravan of tent. Er is dus voor elke ruimte wat wils. En zo haal je het beste uit het je verwarmingssysteem, helemaal nauwkeurig afgestemd op jouw persoonlijke wensen en behoeften.

Hoe werkt infraroodverwarming precies?

Infraroodpanelen verwarmen niet alleen de lucht in de kamer – zoals een ‘gewone’, conventionele verwarming – maar ook alle andere oppervlakken (en lichamen) in diezelfde ruimte. Precies zoals de zon dat ook doet. Op die manier zorgt infraroodverwarming er op een efficiënte manier voor dat het hele vertrek aangenaam en comfortabel aanvoelt. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Dat leggen we graag uit in 2 eenvoudige stappen:

Stap 1: Het infraroodpaneel verwarmt naar voren en geeft directe warmte af.

Stap 2: De voorwerpen, wanden, plafonds en andere objecten in de kamer nemen deze warmte over, slaan het op en geven het vervolgens af aan de ruimte er omheen. Zo zorgt infraroodverwarming dus ook voor secundaire verwarming en voelt de hele huiskamer, kantoorruimte, serre of garage aangenaam aan. En dat bespaart zowel op energie als energiekosten.

De voordelen van infraroodverwarmers

Naast het gelijkmatig verwarmen van een ruimte – of het nu gaat om een huiskamer, badkamer, boot of eventlocatie – hebben infraroodverwarmers nog een aantal interessante voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen:

Want wist je bijvoorbeeld dat…

 • infraroodpanelen onderhoudsvrij zijn?
 • dat alle infraroodverwarmers eenvoudig te monteren zijn en je niet afhankelijk bent van al dan niet bestaande water- of gasleidingen?
 • infrarood verwarmingssystemen een duurzame oplossing zijn en daarmee heel geschikt zijn voor milieuvriendelijke woningen zonder gas?
 • een infraroodverwarming minder energie verbruikt? Doordat de panelen direct en gericht verwarmen, voelt de ruimte ook met een lagere temperatuur al warm aan.
 • infraroodpanelen verkrijgbaar zijn in onder andere glas en keramiek en zodoende echt in elk interieur passen?
 • er bij verwarming door middel van infrarood geen luchtcirculatie ontstaat en dus geen verplaatsing van stofdeeltjes (zoals bij conventionele systemen wel het geval is)?
 • er bij verwarming op basis van een infraroodsysteem geen elektromagnetisch veld (magneetveld) ontstaat, zoals weleens gedacht wordt?
 • elke ruimte met infraroodverwarming afzonderlijk verwarmd en aangestuurd kan worden?
 • schimmelvorming geen kans heeft in ruimtes met infraroodverwarming omdat de muren verwarmen en drogen zonder de lucht in de ruimte te drogen?

Top 4 infrarood verwarmers

Zoals eerder verteld, wordt verwarming door middel van infrarood op talloze manieren toegepast. Benieuwd naar de mogelijke opties? Hieronder volgt onze Heaterdirect.nl top 5 infrarood verwarmingssystemen:

1. Infraroodpanelen als wandverwarming

Infrarood wandpanelen zijn er in verschillende vormen en maten. Zo kan infraroodverwarming verwerkt worden in spiegels, muurdecoratie of convectoren. Een fijne bijkomstigheid is dat infrarood de ruimte op een efficiënte, duurzame én stijlvolle manier verwarmt, zonder daarbij afbreuk te doen aan een sfeervol ingerichte kamer of badkamer. Daarnaast heeft de keuze voor infrarood wandverwarming een aantal extra voordelen:

 1. Infrarood convectoren maken het mogelijk om de ruimte met een lagere temperatuur – en dus op een duurzamere en energiebesparende manier – toch heel aangenaam te maken.
 2. Bij spiegelverwarming in een badkamer voorkomt de infraroodstraling dat de spiegel beslaat.
 3. Infraroodverwarming bespaart ruimte doordat het multifunctioneel inzetbaar is. Denk hierbij aan een handdoekenrek en badkamerverwarming in één.

2. Plafondverwarming met infraroodpanelen

Verwarming met infrarood is niet alleen toepasbaar aan de wand, ook op plafonds komen ir stralingspanelen goed tot hun recht. Wat dacht je van systeemplafonds met infraroodverwarming? Een goede reden om te kiezen voor infrarood plafondverwarming is de eenvoudige en onopvallende montage. Infrarood plafondpanelen besparen ruimte en zijn geschikt als hoofdverwarming en als bijverwarming. Een ander pluspunt: plafondpanelen stralen heel gericht, door middel van een lange golf. Hierdoor hoeft niet de hele ruimte verwarmd te worden en bespaar je direct op de energierekening. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld een receptiebalie of zithoek.

3. De voordelen van infrarood vloerverwarming

Infrarood panelen worden regelmatig ingezet als vloerverwarming. Dat gebeurt door middel van verwarmingsmatten die eenvoudig onder de tegelvloer, dekvloer, laminaat- of parketvloer gelegd kunnen worden. Een groot voordeel van infrarood vloerverwarming is dat het gehele oppervlak van de vloer gelijkmatig verwarmd wordt. Dit in tegenstelling tot de ‘traditionele’ systemen met verwarmingsbuizen of elektrische vloerverwarming. De infraroodmatten zijn relatief dun en daardoor gemakkelijk onder verschillende typen vloeren te leggen. Ben je benieuwd naar alle andere voordelen van infrarood vloerverwarming?

4. Optimale werkplekverwarming met infrarood

Van een aangenaam verwarmd kantoor wordt een werkdag ongetwijfeld productiever. Goede en efficiënte werkplekverwarming is daarom een must. Niet alleen voor de sfeer op de werkvloer, of de focus op een werkplek aan huis, maar ook voor je portemonnee. Een infrarood verwarmingssysteem biedt dan uitkomst. Werkplekverwarming door middel van infraroodpanelen is namelijk op verschillende manieren inzetbaar. Neem bijvoorbeeld bureauverwarmers, die een werkplek heel gericht en efficiënt kunnen verwarmen. Ook bij dit type infraroodverwarming kan de temperatuur van de ruimte eromheen dalen zonder dat dit als onaangenaam wordt ervaren. Dit bespaart in de kosten en zorgt tegelijkertijd voor blije gezichten op de werkvloer. En dat is ‘win-win’.

Verwarmingsmatten zijn een andere geschikte optie om een kantoorruimte of werkplek te verwarmen. Deze multifunctionele infraroodmatten zijn verkrijgbaar als voetverwarmingsmat, verwarmingstapijt (tapijttegels) en bijvoorbeeld als Pedetherm Flex mat (rolstoelbestendig maar ook geschikt voor marktkramen).

Stijlvolle infraroodverwarming en design

Het is duidelijk: infraroodverwarming staat voor ‘verwarmen in stijl’. Er zijn uiteenlopende designs die passen in elk interieur. Zo zijn de infraroodpanelen verkrijgbaar in onder andere glas, staal en keramiek. Ook is het mogelijk om een eigen ontwerp aan de infraroodverwarmer toe te voegen, zoals een persoonlijke foto, collage of schilderij. Op die manier wordt het ir verwarmingssysteem volledig geïntegreerd in het interieur en vormt het zelfs een echte eyecatcher.

Welke merken infraroodverwarming zijn er?

Bij heaterdirect.nl werken we met verschillende merken voor infraroodverwarming. We zetten onze merken hieronder voor je op een rij:

Etherma

Eurom

Laminotherm

Lava

Herschel

Pedetherm

Varmigo