Een veelgehoorde vraag is of een lamp, heater of infraroodpaneel geschikt is voor de badkamer. Om te kunnen bepalen of het product geschikt is, wordt er gekeken naar de IP waarde van bijvoorbeeld de lamp. Ook zal de IP zone bekeken worden in de badkamer. Maar wat is nu eigenlijk een IP waarde en welke IP zones zijn er in de badkamer? In deze blog leggen we hier meer over uit.

IP waarde

Een IP waarde staat voor International Protection en geeft aan wat de bescherming is tegen stoffen en vocht en water. De beschermingsgraad van een product bestaat daarom altijd uit twee cijfers. Het eerste getal geldt voor de bescherming tegen stoffen. Het tweede getal geeft de bescherming tegen vocht en water aan.

Voor de badkamer kijken we daarom voornamelijk naar het tweede getal, omdat vocht en water de hoofverantwoordelijke zijn voor defecten. Om een beter inzicht te geven, vindt u hieronder wat het getal betekent.

1 = drupwaterdicht
2 = drupwaterdicht wanneer het product tot 15° gekanteld is
3 = spatwaterdicht onder een hoek van 60° (10 liter per minuut)
4 = plenswaterdicht onder iedere hoek (10 liter per minuut)
5 = sproeiwaterdicht onder iedere hoek (12,5 liter per minuut)
6 = waterbestendig onder iedere hoek (12,5 liter per minuut)
7 = dompeldicht (30 minuten onder 1 meter water)

De badkamer en de 3 zones voor elektrische apparaten

De badkamer is een vochtige ruimte, waar water en elektriciteit niet altijd samengaan. Om te zorgen voor veiligheid, zijn er regels voor elektrische apparaten in de badkamer. De badkamer wordt verdeeld in 3 zones, met elk een minimale IP-classificatie die u moet aanhouden. Zo voorkomt u kortsluiting of andere defecten aan uw product.

IP Zone Badkamer

Zone 1: De natte zone

De eerste zone is de directe zone rondom het bad of de douche. Deze zone loopt in de breedte van het bad en de douche. Zone 1 loopt tot een hoogte van 225 centimeter vanaf de bodem van de douche of het bad.

  • Locatie: Direct boven bad of douche, tot 2,25 meter hoogte.
  • Waterkans: Hoge kans op waterstralen.
  • Minimale IP-waarde: IP67 (beschermd tegen onderdompeling).

Zone 2: Spatwaterzone

Deze zone begint direct vanaf het einde van zone 1. Zone 2 loopt door tot 60 centimeter na de eerste zone. Daarnaast is deze zone direct rondom de wasbak en naast de douchecabine.

  • Locatie: Rondom bad, douche of wastafel tot 60 cm afstand, en tot 2,25 meter hoogte.
  • Waterkans: Kans op spatwater.
  • Minimale IP-waarde: IP44 (beschermd tegen spatwater).

Zone 3: Droge zone

De derde zone is de rest van de badkamer en begint direct buiten zone 2. Doordat er hier geen direct contact is met water of vocht, is dit de 'veiligste' zone voor producten. Deze zone heeft dan ook de laagste IP waarde.

  • Locatie: Rest van de badkamer.
  • Waterkans: Geen directe kans op water.
  • Minimale IP-waarde: IP21 (beschermd tegen druppels water).

Tip: Kies liever een te hoge IP-waarde dan te laag. Zo bent u verzekerd van een veilige situatie.

Vragen over IP waarden en zones in de badkamer?

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u graag meer weten over welk infraroodpaneel voor u geschikt is? Vul dan ons advies op maat formulier in of neem contact op met één van onze experts: info@heaterdirect.nl of 0413-724998.