Een veelgehoorde vraag is of een lamp, heater of infraroodpaneel geschikt is voor de badkamer. Om te kunnen bepalen of het product geschikt is, wordt er gekeken naar de IP waarde van bijvoorbeeld de lamp. Ook zal de IP zone bekeken worden in de badkamer. Maar wat is nu eigenlijk een IP waarde en welke IP zones zijn er in de badkamer? In deze blog leggen we hier meer over uit.

IP waarde

Een IP waarde staat voor International Protection en geeft aan wat de bescherming is tegen stoffen en vocht en water. De beschermingsgraad van een product bestaat daarom altijd uit twee cijfers. Het eerste getal geldt voor de bescherming tegen stoffen. Het tweede getal geeft de bescherming tegen vocht en water aan.

Voor de badkamer kijken we daarom voornamelijk naar het tweede getal, omdat vocht en water de hoofverantwoordelijke zijn voor defecten. Om een beter inzicht te geven, vindt u hieronder wat het getal betekent.

1 = drupwaterdicht
2 = drupwaterdicht wanneer het product tot 15° gekanteld is
3 = spatwaterdicht onder een hoek van 60° (10 liter per minuut)
4 = plenswaterdicht onder iedere hoek (10 liter per minuut)
5 = sproeiwaterdicht onder iedere hoek (12,5 liter per minuut)
6 = waterbestendig onder iedere hoek (12,5 liter per minuut)
7 = dompeldicht (30 minuten onder 1 meter water)

IP zones

Om de veiligheid van de producten in de badkamer te kunnen waarborgen, zijn er verschillende IP zones gemaakt. In iedere zone is een minimale IP waarde vereist. Zo voorkomt u kortsluiting of andere defecten aan uw product. Er zijn drie zones in de badkamer.

IP zone 1

De eerste zone is de directe zone rondom het bad of de douche. Deze zone loopt in de breedte van het bad en de douche. Zone 1 loopt tot een hoogte van 225 centimeter vanaf de bodem van de douche of het bad.

Minimale IP waarde: IP65

IP zone 2

Zone 2 begint direct vanaf het einde van zone 1. Deze zone loopt door tot 60 centimeter na de eerste zone. Daarnaast is deze zone direct rondom de wasbak en naast de douchecabine.

Minimale IP waarde: IP44

IP zone 3

De derde zone is de rest van de badkamer en begint direct buiten zone 2. Doordat er hier geen direct contact is met water of vocht, is dit de 'veiligste' zone voor producten. Deze zone heeft dan ook de laagste IP waarde.

Minimale IP waarde: IP21

IP Zone Badkamer

Vragen?

Hebt u nog vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u graag meer weten over welk infraroodpaneel voor u geschikt is? Vul dan ons advies op maat formulier in of neem contact op met één van onze experts: info@heaterdirect.nl of 0413-724998.