De energieprijzen gaan door het dak. Het moment om over te stappen van klassieke radiatoren naar de elektrische variant. Dit komt vooral door de explosieve stijging van de gasprijzen. Maar hoe kan het dat de gasprijzen zo stijgen? En hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn energierekening te betalen blijft?

Explosieve stijging energieprijzen

Die enorme stijging komt natuurlijk ergens vandaan. Volgens Nu.nl die onderzoek heeft gedaan naar deze stijgende prijzen, komt dit vooral door de enorme vraag naar gas die in het najaar is ingezet. Doordat het aanbod van gas achterbleef op de vraag, gingen de prijzen omhoog. De stijgende vraag heeft meerdere oorzaken:

  • Groeiende economie nadat corona de afgelopen 2 jaar de productie deels stil heeft gelegd.
  • Koude winter van 2021. Hierdoor zijn de gasvoorraden die we in Nederland hadden behoorlijk verminderd.
  • Minder gas uit eigen land doordat de gasproductie in Groningen flink is terug geschroefd.

Dit houdt in dat we ons gas ergens anders moeten gaan inkopen. En laat dit nu net het probleem zijn. De veelbelovende gasleiding vanuit Rusland is wederom uitgesteld vanwege de politieke spanningen met het land. Bovendien blijft de marktwerking bestaan. Degene met de grootste portemonnee krijgt het meeste gas. Doordat de landen elkaar gaan overbieden gaan ook hier de energieprijzen weer omhoog.

Al met al heeft dit ervoor gezorgd dat de energierekening, volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het komende jaar zo'n 85% hoger uit zal vallen dan vorig jaar.

Huis verduurzamen

Maar natuurlijk kunnen we met zijn allen ervoor zorgen dat de energierekening minder hard stijgt door ons huis te verduurzamen. Dit kan rondom het huis, maar ook binnen het huis door de manier van warmte te veranderen. Bovendien kunt u meer subsidie aanvragen voor de verduurzamingen die u doorvoert in 2022. We raden u aan om de site van de Rijksoverheid te raadplegen voor alle voorwaarden. De mogelijkheden om uw huis te verduurzamen zijn bijvoorbeeld:

Met iedere verduurzaming die u uitvoert kunt u ervoor zorgen dat de energieprijzen voor u naar beneden gaan.

Energieprijzen. Verduurzamen elektrische convectoren

Elektrische convectoren

De elektrische convectoren zorgen ervoor dat de koude lucht omgezet wordt in warme lucht. De koude lucht wordt door de convector aangezogen, binnen de convector omgezet in warme lucht en aan de voorzijde van de convector weer uitgeblazen. Deze warme lucht zal rond circuleren in de ruimte, naar boven stijgen en weer naar beneden komen als koude lucht. Op deze manier herhaalt de elektrische convector continu het proces waardoor de ruimte warm blijft.

Klik hier voor alle elektrische convectoren

Energieprijzen. Verduurzamen elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Met elektrische vloerverwarming wordt op basis van stralingswarmte de ruimte langzaam opgewarmd. De elektrische vloerverwarming kunt u plaatsen onder bijvoorbeeld laminaat, parket, kurk, steen of tegels. Doordat de warmte van de vloerverwarming eerst door de bovenliggende laag moet, zal het een tijd duren voordat de ruimte opgewarmd wordt. Daarom is het bij elektrische vloerverwarming aan te raden om deze op een constante temperatuur aan te laten staan.

Klik hier voor alle elektrische vloerverwarming

Energieprijzen. Verduurzamen elektrische infrarood panelen

Elektrische infrarood panelen

Een andere mogelijke manier om uw ruimtes in huis op te warmen is het gebruik van elektrische infrarood panelen. Deze kunt u aan de wand of het plafond monteren en gebruiken in bijvoorbeeld de woon-, slaap- of badkamer. De stralingswarmte die het paneel de ruimte instuurt wordt opgenomen door de personen en objecten in de ruimte waardoor er geen warmte meer onttrokken wordt van de personen.

Klik hier voor alle elektrische infrarood panelen

Energieprijzen. Verduurzamen elektrische mobiele verwarming

Elektrische mobiele verwarming

Ook erg in trek is de elektrische mobiele verwarming. Mede door de corona crisis en het bijbehorende thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat elektrische mobiele verwarming veel wordt toegepast. Het grootste voordeel van deze verwarming is dat het zeer lokaal verwarmd en op iedere gewenste plek toe te passen is. Wanneer u op een andere plek gaat zitten, kunt u de elektrische mobiele verwarming meenemen. Ook voorkomt het dat het hele huis opgewarmd wordt terwijl enkel een werkplek warm hoeft te zijn.

Klik hier voor alle elektrische mobiele verwarming

Advies nodig?

Hebt u hulp nodig bij het uitzoeken welke verwarming voor uw situatie geschikt is? Of hebt u geen idee hoeveel vermogen er nodig is om uw woonkamer te kunnen verwarmen met elektrische verwarming? Neem dan contact op met onze klantenservice. We zijn bereikbaar op 0413-724998 of info@heaterdirect.nl.