Heeft u plannen om uw huis te verbouwen? Of heeft u een nieuw huis gekocht. En twijfelt u nog over de manier waarop u het huis wilt verwarmen? Wij helpen u graag verder. Vertellen u graag meer over verwarmen met elektrische vloerverwarming. Waarom steeds meer mensen dit kiezen. En wat de voor- en nadelen zijn.

Is elektrische vloerverwarming beter?

Kent u dat gevoel? Dat op blote voeten of sokken lopen niet meer fijn is. Te koude voeten door een koude vloer. Je lichaam koelt af met als gevolg dat u geneigd bent de verwarming hoger te zetten. Met vloerverwarming is dit verleden tijd. Met vloerverwarming geniet u het hele jaar door van warme voeten.

Vloerverwarming is vandaag de dag ontzettend populair. En tegenwoordig is er ook elektrische vloerverwarming verkrijgbaar. In steeds meer nieuwbouwwoningen wordt vloerverwarming als hoofdverwarming gelegd. En behoren radiatoren tot het verleden.

Maar is elektrische vloerverwarming beter dan een water gedragen systeem? Vooral voor kleinere oppervlaktes is elektrische vloerverwarming een uitkomst. Een groot voordeel is dat de installatie relatief eenvoudig is. Daarnaast is qua het verbruik in kleinere ruimtes een stuk gunstiger. En is de opwarmtijd van de vloer aanzienlijk korter met elektrische vloerverwarming. Ten opzicht van radiatoren is dit verschil nog groter. Dit komt door de lagere temperatuur die nodig is om een aangenaam gevoel te krijgen.

Waarom elektrische vloerverwarming?

Maar waarom dan kiezen voor elektrische vloerverwarming? Omdat deze manier van verwarmen een makkelijke en energiebesparende manier is om uw huis (en voeten) te verwarmen. De verwarming zal namelijk geleidelijk opwarmen en ervoor zorgen dat er in huis een gelijkmatigere warmte ontstaat. Gebruikt u vloerverwarming als hoofdverwarming dan kunnen ook alle radiatoren van de muur. Wat zorgt voor meer ruimte in huis.

Elektrische vloerverwarming kan onder diverse vloeren worden geplaatst. U kunt elektrische vloerverwarming plaatsen onder een tegelvloer, onder een dekvloer of onder laminaat/parket. Voor al deze vloeren is er een andere soort elektrische verwarming verkrijgbaar. Onderstaand vindt u een voorbeeld hoe de verwarming geïnstalleerd wordt onder parket- en laminaatvloeren.

Vloerverwarming in de zomer

Maar hoe werkt dit dan in de zomer? Want dan heeft u geen verwarming nodig? In de zomer kunt u ervoor kiezen om de vloerverwarming helemaal uit te zetten, waardoor u ook geen stroom verbruikt. Maar er is een belangrijk punt: wanneer u deze uitschakelt, kan de pomp vast komen te zitten. Dit probleem zorgt ervoor dat er een behoorlijke kostenpost kan ontstaan om dit te herstellen.

In dat geval kunt u er beter voor kiezen om de thermostaat te laten draaien op een constante temperatuur. Dus u stelt de thermostaat in huis in op bijvoorbeeld 22 graden. Wanneer het dan onder de 22 graden is, gaat de vloerverwarming aan en uw huis verwarmen. Wanneer het boven de 22 graden is, doet de verwarming niks. Het huis is dan al warm genoeg. In de zomer zult u de vloerverwarming dus niet als warm voelen aan uw voeten.

Kan elektrische vloerverwarming in een oud huis?

Ook in oude huizen is het mogelijk om vloerverwarming te plaatsen. In nieuwbouw huizen kan gekozen worden om vloerverwarming als hoofdverwarming te plaatsen. Bij oude huizen kan het zijn dat dit niet mogelijk is. Dit heeft te maken met de mindere isolatiewaarde ten opzicht van nieuwbouw huizen. Oude of bestaande huizen dienen vaak eerst beter geïsoleerd te worden. Of er zal een combinatie gemaakt moeten worden met radiatoren.

Tevens is het belangrijk om te weten wat de ondervloer is in oude huizen. Vloerverwarming kan namelijk niet gecombineerd worden met iedere ondergrond. Geadviseerd wordt om de verwarming op een betonnen ondergrond te gebruiken. Bekijk ons assortiment om te zien welke verwarming waarvoor gebruikt kan worden.

Zijn er radiatoren nodig met elektrische vloerverwarming?

In sommige situaties is het nog steeds nodig om vloerverwarming te combineren met radiatoren. Dit heeft te maken met de beschikbare oppervlakte. Wanneer er te weinig ruimte is. Er te weinig vermogen geplaatst kan worden, dan is het mogelijk om extra radiatoren te plaatsen.

Ook kan het zijn dat, zoals eerder aangegeven, de isolatiewaarde van het huis te laag is. Als de isolatiewaarde laag is, zal er behoorlijk wat warmte via de muren, vloer en plafond het huis verlaten. Hierdoor kan de vloerverwarming niet genoeg vermogen leveren om dit verlies aan warmte te compenseren. In dit geval zal ook aangeraden worden om extra radiatoren te plaatsen.

Voordelen

  • De ruimte wordt gelijkmatiger verwarmd.
  • Door het grote stralingsoppervlak is een lagere temperatuur nodig dan bij radiatoren.
  • Een lagere temperatuur is er minder energieverbruik.
  • Geen radiatoren meer, mits de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt wordt.

Nadelen

  • Vloerverwarming is niet geschikt voor elke vloerafwerking. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om de verwarming te plaatsen bij een vloer die afgelakt is.
  • Het kan zijn dat vloerverwarming niet altijd als hoofdverwarming kan dienen. Bijvoorbeeld als uw huis niet goed geïsoleerd is. Dan is nog een extra verwarming als ondersteuning van de vloerverwarming voor nodig.

Meer informatie over elektrische vloerverwarming?

Meer informatie over het gemak van het plaatsen van elektrische vloerverwarming.

Of ga direct naar ons assortiment elektrische vloerverwarming.

Heeft u vragen of opmerkingen over elektrische vloerverwarming?

Mail of bel ons op info@heaterdirect.nl of 0413-724998.

Wij helpen u graag verder.

Team Heaterdirect