Steeds meer huizen worden voorzien van vloerverwarming. In de meeste gevallen wordt de vloerverwarming ook als hoofdverwarming gebruikt. Maar kunt u de vloerverwarming ook onder een parket of laminaat vloer plaatsen? In deze blog geven we u het antwoord op deze vraag.

Parket of laminaat vloer

Laten we beginnen met het verschil tussen parket en laminaat vloer. Qua uiterlijk lijkt het namelijk best veel op elkaar.
Een parket vloer is een vloer die uit verschillende lagen hout bestaat. Omdat parket van echt hout is gemaakt, is dit natuurlijker dan laminaat. Maar dit vraagt dan wel meteen om meer onderhoud. Het kan een lastige keuze zijn voor welke vloer u dan gaat.

Laminaat is een vloer die uit meerdere lagen bestaat. Deze lagen zijn op elkaar verlijmd. Het is eigenlijk een plank met een print bovenop. Hierdoor lijkt het net of u een echte houten vloer hebt liggen.

Vloerverwarming onder parket vloer

Vloerverwarming onder een parket vloer kan goed met elkaar gecombineerd worden, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Niet alle houtsoorten zijn namelijk geschikt voor vloerverwarming.

Parketdelen van meerlaags hout zijn meestal geschikt voor het gebruik voor onder de vloerverwarming. Meerlaags hout werkt namelijk veel minder dan massief hout. Hierdoor is het meerlaagse hout minder gevoelig voor verandering in de luchtvochtigheid.

Er zijn echter ook parket vloeren waarbij vloerverwarming niet geschikt is. Dit geldt voor alle massieve houten planken. Dit komt doordat deze planken snel gaan werken wanneer er temperatuurverschillen ontstaan. U kunt zich voorstellen dat wanneer de vloerverwarming telkens opwarmt, er al snel scheuren kunnen ontstaan in de parket vloer. Dit zal niet alleen zonde zijn van de vloerverwarming die niet gebruikt kan worden, maar ook van uw mooie parket vloer.

Vloerverwarming onder laminaat vloer

Vloerverwarming onder laminaat vloer is een goede combi, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Zo moet u uitkijken voor temperatuurschommelingen, het is namelijk aan te raden om de verwarming nooit boven de 27 graden en nooit onder de 15 graden te zetten. En wanneer u de temperatuur verandert, moet dit heel geleidelijk.

Ook is de dikte van het laminaat belangrijk. Om van de warmte te kunnen blijven genieten is het aan te raden om niet te dikke laminaat te kopen. We adviseren om een maximale dikte van 8 mm te gebruiken. Voor het leggen van laminaat op vloerverwarming heeft u wel een geschikte ondervloer nodig met een lage warmteweerstand.

Tip voor vloerverwarming

Tip: leg geen tapijt / vloerkleed op uw vloer wanneer u vloerverwarming heeft, hiermee belemmert u de warmteafgifte van de vloerverwarming. Ook is het aan te raden om de vloerverwarming alleen op plekken te leggen waar niets staat. Onder een bank of kast heeft het weinig nut om een vloerverwarming te leggen.

Vragen?

Hebt u naar aanleiding van deze blog vragen over vloerverwarming onder een parket of laminaat vloer? Of hebt u andere vragen omtrent vloerverwarming? Neem dan contact met ons op. Dit kunt u doen via de telefoon op 0413-724998 of via de mail info@heaterdirect.nl.