Elektrisch verwarmen met infrarood panelen blijkt voordeliger dan het verwarmen met een warmtepomp. Althans voor eengezinswoningen en kantoorruimtes. Dit blijkt uit een driejarig wetenschappelijk Duits onderzoek. Mede uitgevoerd in opdracht van het Bundesministerium für Bau und Heimat.


Infrarood panelen zijn veel goedkoper

De aanschaf van infrarood panelen ligt lager, maar ze verbruiken wel meer energie dan een warmtepomp. Maar zelfs wanneer het financiële verschil met de warmtepomp wordt gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen (om op deze manier de energiekosten voor infrarood panelen te verlagen). Blijkt dat infrarood panelen voordeliger zijn dan een warmtepomp. 

Infrarood panelen in combinatie met zonnepanelen verbruikt tijdens het stookseizoen minder energie dan een warmtepomp. Daarnaast leveren zonnepanelen buiten de niet stookdagen veel elektriciteit op. Die nu nog teruggeleverd kan worden aan het het net. 

Gebruiksgemak infrarood panelen

Infraroodpanelen verwarmen snel en eenvoudig een ruimte. Daarnaast zijn infraroodpanelen goed te combineren met een thermostaat voor optimaal gebruikersgemak. En ligt het verbruik tot 15 procent lagers dan bij een intelligente elektrische vloerverwarming. In vergelijking met een warmtepomp is dit percentage nog hoger. Ook is met infrarood panelen het warmteverlies minder door de direct straling. 

Infrarood panelen geven meer comfort met een lagere kamertemperatuur

Een aangenaam, verwarmde ruimte met een lagere temperatuur (minder energie). Uit het onderzoek blijkt (uit de praktijk) dat in een infrarood verwarmde ruimte de temperatuur lager is. Men ervaart dus bij een lagere temperatuur een comfortabele warmte. Dit verschil bedraagt gemiddeld 0,6 graden. Het comfort is gelijk, maar dankzij de ventilatie is het warmteverlies kleiner.

Grote kwaliteitsverschillen tussen infrarood panelen 

Uit het onderzoek blijkt dat grote verschillen zijn tussen verschillende soorten infrarood panelen. Dit verschil zit in het stralingsrendement. Dit varieert van 40 tot 70 procent. Helaas is er op dit moment nog geen standaardisatie voor het bepalen van het rendement van infrarood panelen. Wel blijkt dat het ophangen aan het plafond het meest gunstigste rendement te geven.

 1. Etherma Stralingspaneel systeemplafond 600 Watt
  Etherma Stralingspaneel systeemplafond 600 Watt

  Advies nodig? Neem contact op met onze product experts.

  € 495,00 Incl. BTW
 1. Varmigo BSH8350
  Varmigo BSH8350

  De Varmigo is een strak verwarmingspaneel welke geschikt is voor hoge en grote ruimtes.

  € 1.085,00 Incl. BTW

Conclusie

Infrarood panelen zijn uiterst geschikt voor eengezinswoningen en kantoren. Waarbij de investeringskosten en de jaarlijkse kosten lager liggen dan bij een warmtepomp.

Vragen over infrarood verwarming

Heeft u vragen over infrarood verwarming of over infrarood panelen? Bel of mail gerust met de onze klantenservice 0413 724998 of info@heaterdirect.nl. Of vul uw gegevens in voor een advies op maat.

Voor een overzicht van de verschillende soorten infrarood panelen, bekijk ons ruime assortiment infrarood panelen van de beste merken.