Verschil convector en infrarood panelen. Welke verwarming moet u kiezen? Elektrische convectoren en infrarood panelen zijn beide verwarmingstoestellen, maar ze werken op verschillende manieren en hebben verschillende eigenschappen. Laten we eens kijken naar wat ze doen en welke beter bij u zou passen.

Het belangrijkst verschillende is de werking

Infraroodverwarming en convectieverwarming zijn twee verschillende manieren om uw huis warm te maken.

Hoe werkt convectie

Bij convectieverwarming wordt de lucht in de kamer verwarmd. Het werkt als een soort warme luchtlift. De warme lucht stijgt op, en de koude lucht zakt naar beneden om verwarmd te worden. Dit zorgt voor luchtcirculatie en verwarmt uiteindelijk de hele kamer.

Hoe werkt infrarood

Infraroodverwarming werkt anders. Het straalt warmte uit die objecten en mensen in de kamer verwarmt, zoals vloeren, muren en meubels. Het is vergelijkbaar met de warmte die u voelt van de zon, maar zonder schadelijke UV-straling. Als u uit het bereik van de straling stapt, voelt het meteen kouder aan.

Het belangrijkste verschil Convector en Infrarood

Het grote verschil tussen de twee is hoe ze de lucht verwarmen. Convectieverwarming verwarmt voornamelijk de lucht in de kamer, terwijl infraroodverwarming eerst de objecten en mensen in de kamer verwarmt en daarna pas de lucht.

Met convectie kan de temperatuur in een kamer variëren van koud bij de vloer tot warm bij het plafond, soms wel 6°C verschil. Infrarood zorgt voor een gelijkmatige temperatuur, omdat het de objecten in de kamer direct verwarmt. Maar als u uit de straling van infrarood stapt, voelt het meteen kouder aan.

Verschil in warmteverspreiding tussen convector en infrarood

 • Elektrische convectoren verwarmen de lucht in een ruimte door koude lucht op te nemen, deze te verwarmen en vervolgens weer uit te blazen. Ze circuleren warme lucht door de kamer, waardoor een gelijkmatige temperatuurverdeling ontstaat.
 • Infrarood panelen stralen infrarode stralen uit die direct objecten en mensen in hun pad verwarmen. Ze verwarmen niet de lucht in de kamer, maar verwarmen de objecten en mensen direct. Dit kan een meer gerichte en efficiënte warmteverspreiding opleveren.

Met infrarood kunt u specifieke plekken in een kamer verwarmen, wat handig is als mensen verschillende comforttemperaturen willen. Bij convectie kunt u de hele kamer op dezelfde temperatuur krijgen.

Verschil convector en infrarood en de warmte-efficiëntie

 • Elektrische convectoren kunnen enige tijd nodig hebben om de lucht in een ruimte op te warmen, wat energie kan kosten. Ze kunnen echter een constante warmteverspreiding handhaven zolang ze aan staan.
 • Infrarood panelen verwarmen objecten en mensen sneller dan convectoren omdat ze directe straling gebruiken. Dit kan leiden tot een snellere opwarming van de ruimte, maar ze zijn minder geschikt voor continue verwarming van grote open ruimtes.

Convectieverwarming warmt snel op, meestal binnen enkele minuten. Infraroodverwarming heeft meer tijd nodig om op te warmen, soms wel 20-25 minuten. Dus, als u snel warmte nodig heeft, is convectie beter.

De combinatie met een thermostaat

Convectie kan werken met een centrale thermostaat die de hele kamer op een bepaalde temperatuur probeert te houden. Infraroodverwarming reageert langzamer en is gerichter, dus de thermostaat wordt vooral gebruikt om te controleren of de comforttemperatuur is bereikt.

Verschil convector en infrarood qua comfort en gezondheid

 • Elektrische convectoren kunnen luchtcirculatie veroorzaken, wat stof en allergenen kan verspreiden, wat voor gevoelige personen problemen kan opleveren, zoals allergieën of ademhalingsproblemen. Bovendien kan de constante luchtcirculatie soms als oncomfortabel worden ervaren vanwege de mogelijkheid van tocht.
 • Infrarood panelen hebben meestal geen invloed op de luchtcirculatie, omdat ze geen luchtverplaatsing vereisen om warmte over te brengen. Dit kan gunstiger zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Bovendien ervaren sommige mensen infraroodverwarming als comfortabeler omdat deze de objecten in de ruimte direct verwarmt en een soortgelijk gevoel geeft als zonnestraling. Daarnaast heeft infrarood nog enkele voordelen. Het kan schimmelvorming verminderen, de lucht minder stoffig maken, en de luchtvochtigheid verlagen. Ook heeft u minder ventilatie nodig. Het kan zelfs de bloedsomloop verbeteren.

Verschil in energieverbruik

 • Elektrische convectoren verbruiken energie om de lucht te verwarmen en moeten continu draaien om de gewenste temperatuur te handhaven. Dit kan leiden tot hogere energiekosten, vooral in koudere klimaten of slecht geïsoleerde ruimtes.
 • Infrarood panelen kunnen efficiënter zijn in termen van energieverbruik omdat ze gerichter verwarmen. Ze verwarmen alleen de objecten en mensen in hun bereik, wat kan resulteren in lagere energiekosten.

Kort samengevat, elektrische convectoren en infrarood panelen hebben verschillende toepassingen en eigenschappen. Elektrische convectoren zijn geschikt voor ruimtes waar een constante luchtverwarming nodig is, terwijl infrarood panelen beter geschikt kunnen zijn voor snelle, gerichte verwarming en voor mensen die de voorkeur geven aan een comfortabele en gezonde verwarmingsmethode zonder luchtcirculatie. Het juiste verwarmingstoestel voor uw situatie hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren.

Conclusie: Verschil Convectoren en Infrarood Panelen

Efficiënte Warmte met Elektrische Convectoren

Met elektrische convectoren geniet u van snelle en gelijkmatige verwarming in uw huis. Deze geavanceerde apparaten zijn ontworpen om efficiënt warmte te genereren door luchtcirculatie. Dit is waarom elektrische convectoren een slimme keuze zijn:

 • Snel en Krachtig: Elektrische convectoren starten direct en zorgen ervoor dat de lucht in uw kamer snel opwarmt. U hoeft niet lang te wachten om van een comfortabele temperatuur te genieten.
 • Gelijkmatige Verwarming: Dankzij hun circulatiesysteem verspreiden convectoren de warmte gelijkmatig door de hele ruimte. Geen koude plekken meer!
 • Energiezuinig: Elektrische convectoren zijn energiezuinig omdat ze alleen warmte produceren wanneer dat nodig is. Hierdoor bespaart u op uw energierekening.

Directe en Comfortabele Verwarming met Infrarood Panelen

Infrarood panelen bieden een totaal andere benadering van verwarming, met directe voordelen die u zeker zult waarderen:

 • Snel, Directe Warmte: Infrarood panelen stralen directe warmte uit naar objecten en mensen in de kamer. U voelt de warmte onmiddellijk, vergelijkbaar met zonnestralen op een koele dag.
 • Geen Luchtcirculatie: Infrarood verwarming veroorzaakt geen luchtcirculatie, wat ideaal is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. U ademt schone lucht in zonder stof en allergenen.
 • Energie-Efficiëntie: Doordat infrarood panelen gericht verwarmen, hoeft u niet uw hele huis te verwarmen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Kies de Juiste Verwarming voor uw Behoeften

Het kiezen tussen elektrische convectoren en infrarood panelen hangt af van uw specifieke behoeften:

 • Elektrische Convectoren: Perfect voor ruimtes waar constante luchtverwarming nodig is. Als u bijvoorbeeld de hele kamer wilt verwarmen, kies convectie.
 • Infrarood Panelen: Als je snel warmte wilt en een comfortabele, gezonde omgeving waar luchtcirculatie geen rol speelt, dan zijn infrarood panelen een uitstekende keus. Als u specifieke plekken wilt verwarmen en minder controle wilt over de temperatuur, kies infrarood.

Goede isolatie is belangrijk voor beide systemen, maar bij infrarood is het minder kritisch omdat het oppervlakken verwarmt en niet de lucht.