Infrarood verwarming in de vorm van elektrische infrarood panelen Steeds meer mensen kiezen voor een infrarood paneel. Maar waarom wordt er steeds meer voor infrarood panelen gekozen? In dit artikel leggen we graag uit waarom een infrarood paneel slim is om te gebruiken. Leggen we de werking van infrarood panelen uit en wat de voordelen zijn.

Wat is infrarood straling?

Infrarood straling is een soort verwarming die we eigenlijk allemaal kennen. De meest bekende infrarood straling komt namelijk van de zon. De zon geeft namelijk directe stralingswarmte en is daarmee onderdeel van infrarood verwarming.

Soorten infrarood straling

Infrarood straling is eigenlijk in drie categorieën te verdelen. Te beginnen met de eerder genoemde stralingswarmte. Dit wordt ook wel korte golfstraling genoemd. Korte golfstraling staat het dichtste bij het lichtspectrum en geeft daardoor altijd licht. Denk bijvoorbeeld aan de zon of aan een warmtelamp van een terrasheater. De korte golfstraling geeft een directe en intense warmte straling.

Hier tegenover staat lange golfstraling dat bekend is in de vorm van een convector verwarming. Dit geeft warme lucht en is daarmee geschikt om kantoren en woonruimtes die afgesloten zijn te verwarmen. De warme lucht zal zich door de ruimte gaan mengen en vervolgens de ruimte temperatuur verhogen.

Tussen deze twee golfstralingen is middellange golfstraling te vinden. Deze golfstraling heeft zowel een deel directe stralingswarmte als een deel van de warme lucht (convectie).

Infrarood straling infrarood paneel

De infrarood panelen uit ons assortiment hebben dezelfde stralingswarmte als de zon. Ze zijn dus met elkaar te vergelijken met betrekking tot de warmte die je ervan ervaart. Het grootste verschil is dat de zon naast de infrarood straling ook nog uv-straling geeft. Dit is het deel dat niet gezond is en waardoor je kunt verbranden.

Gelukkig is infrarood straling niet schadelijk voor de gezondheid en geeft een infrarood paneel alleen dit type straling. Uv-straling zal een infrarood paneel dus niet uitstralen waardoor je er net zo lang bij kunt blijven zitten als je wil. Het is dus net alsof je in de zon zit zonder dat je kunt verbranden.

Hoe werken infrarood panelen?

Maar hoe werken infrarood panelen dan precies? Zoals gezegd geeft een infrarood paneel stralingswarmte. Deze warmte zal door alle objecten, muren en personen in de ruimte opgenomen worden. Vervolgens zullen als deze opgewarmde objecten het weer verder uitstralen in de ruimte. Met als gevolg dat bijvoorbeeld een woonkamer geleidelijk wordt opgewarmd. Het grootste voordeel van infrarood panelen is dat het ervoor zorgt dat de ruimte aangenaam en rustig opgewarmd zal worden. Het nadeel is dat het net even wat langer duurt dan bijvoorbeeld warme lucht die in de ruimte wordt geblazen.

De straling die van de infrarood panelen zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte waardoor het zowel laag bij de vloer als hoog bij het plafond ongeveer dezelfde temperatuur heeft. Een groot voordeel, omdat het zo sneller prettig aanvoelt in tegenstelling tot een ouderwetse radiator. De warmte van een radiator circuleert namelijk veel meer waardoor het op de hoogte waar de warmte gewenst is vaak kouder is dan hoger bij het plafond.

Soorten infrarood panelen

Er zijn verschillende soorten en maten infrarood panelen, maar bovenal ook voor diverse leefruimtes en montageplekken.

Infrarood panelen voor de wand

Infrarood panelen voor aan de wand zijn te vinden tussen de 180 en 2200 Watt. De panelen zijn geschikt voor zowel hoofd- als bijverwarming. Door de panelen aan de wand te hangen, kunnen ze vrijwel direct tegen een zit plek worden gemonteerd. Groot voordeel hiervan is dat de warmtebron direct bij de plek hangt waar de warmte gewenst is. Nadeel hiervan is dat er vaak een kast of tafel in de weg staat om de straling breed uit te dragen. Hierdoor is er een beperkter gebied dat direct verwarmd kan worden.

Infrarood panelen voor het plafond

Ook zijn er infrarood panelen voor aan het plafond. Deze zijn er in wattages tussen de 250 en 1500 Watt. Ook deze panelen zijn geschikt voor zowel hoofd- als bijverwarming. Infrarood panelen aan het plafond kunnen direct boven de plek worden gemonteerd waar de warmte gewenst is. Het grote voordeel hiervan is dat iedereen in een zithoek dezelfde warmte ervaart. Tevens kan een infrarood paneel aan het plafond een hogere oppervlakte temperatuur bereiken en daardoor meer warmte geven. Ten slotte zal er ook een breder gebied aangestraald kunnen worden waardoor er meer mensen, objecten en muren opgewarmd worden. Mochten wij de keuze hebben dan zouden we altijd voor een plafondmontage kiezen.

Verplaatsbare infrarood panelen

Wat ook erg handig is, zijn de verplaatsbare infrarood panelen. Deze zijn verkrijgbaar tussen de 500 en 750 Watt. Een verplaatsbaar infrarood paneel is optimaal geschikt om kleinere ruimtes te verwarmen zonder de gehele ruimte te moeten verwarmen. Daarmee zijn ze ideaal voor bijvoorbeeld een werkplek of slaapkamer. Het grote voordeel van dit type is dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn en dus ook naar andere woonruimtes meegenomen kunnen worden. Hierdoor heb je altijd een verwarming bij de hand.

Badkamer infrarood panelen

Ten slotte zijn er ook speciale infrarood panelen voor de badkamer. Deze infrarood panelen hebben namelijk een hogere ip waarde nodig zodat ze goed beschermd zijn tegen het vocht dat in de badkamer te vinden is. De panelen zijn te vinden tussen de 250 en 1250 Watt.

Alle infrarood panelen zijn aan te sluiten op het normale netstroom. Daarmee zijn ze direct aan en uit te zetten met een simpele wandschakelaar. Toch liever het paneel al eerder warm laten worden zodat de ruimte al opgewarmd is voordat u thuis bent? Dan is het ook mogelijk om het infrarood paneel draadloos of bedraad aan te sluiten op een thermostaat.

Advies op maat

Wenst u advies op maat voor uw woonruimte? Neem dan contact met ons op via telefoon op 0413-724998 of via mail op info@heaterdirect.nl. Of vul ons gratis advies op maat formulier in. Wij zullen u altijd van een vrijblijvend en passend advies voorzien.